Advertentie
juridisch / Nieuws

Boekel moet van RvS bestemmingsplan herstellen

Bijzonder is dat het college van burgemeester en wethouders het plan vaststelde, terwijl dit eigenlijk de taak is van de raad.

18 augustus 2022
paarden
Shutterstock

Het bestemmingsplan van Boekel voor een paardenhouderij bevat tekortkomingen en de Raad van State geeft de gemeente zestien weken om het plan te herstellen. Omwonenden waren tegen het plan in beroep gekomen waardoor de tekortkomingen aan het licht kwamen. Als Boekel ze herstelt, zal de Raad een einduitspraak doen.

Fiscalist

JS Consultancy
Fiscalist

Financieel Adviseur P&C

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Financieel Adviseur P&C

Bijzonder

Boekel heeft onder meer ‘onvoldoende inzichtelijk gemaakt of de ruimtelijke gevolgen van met name de dagrecreatie en de horeca in de zaalaccommodatie aanvaardbaar zijn’. En de gemeente heeft in het bestemmingsplan – ‘met verbrede reikwijdte’, waarmee een gemeente alvast kan experimenteren met de mogelijkheden van de Omgevingswet – niet goed geregeld dat de recreatie op het perceel ondergeschikt moet blijven aan de paardenhouderij.

Bijzonder aan het bestemmingsplan is dat het college van burgemeester en wethouders het vaststelde, terwijl dit eigenlijk de bevoegdheid is van de gemeenteraad. In dit geval had de raad de bevoegdheid overgedragen aan het college. Maar zo’n delegatiebesluit moet officieel bekend worden gemaakt, wat hier niet is gebeurd, waardoor het niet in werking is getreden. De Raad vindt het echter dat deze fout geen gevolgen heeft voor het bestemmingsplan.

Het college krijgt zestien weken de tijd om de tekortkomingen in het plan te herstellen. De Raad geeft de gemeente de overweging mee ‘om bij de voorbereiding van het herstelbesluit zowel de initiatiefnemer als de omwonenden te betrekken en hen niet pas in de eindfase bij de Afdeling bestuursrechtspraak hun visie over het herstelbesluit te geven’.

 

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie