of 65378 LinkedIn

Albert Rodenboog Beste Lokale Bestuurder 2013

Albert Rodenboog, burgemeester van Loppersum, is door de lezers en de redactie van Binnenlands Bestuur uitgeroepen tot de Beste Lokale Bestuurder 2013.

Albert Rodenboog, burgemeester van Loppersum, is door de lezers en de redactie van Binnenlands Bestuur uitgeroepen tot de Beste Lokale Bestuurder 2013. 

Aardbevingsburgemeester
Hij was al verbaasd bij de tien genomineerden te horen. Het telefoontje waarin hij te horen kreeg dat hij de Beste Lokale Bestuurder van 2013 is, noemde hij ‘een kippenvelmoment’. ‘Aardbevingsburgemeester’ Albert Rodenboog probeerde al jaren de aardbevingsproblematiek van zijn gemeente op de Haagse agenda te krijgen. Maar er was een aardbeving van 3,6 op de schaal van Richter voor nodig voordat Nederland wakker werd. Rodenboog pakte het moment, omdat hem duidelijk was dat niet alleen gebouwen schade dreigde te ondervinden, maar dat ook de veiligheid van de bevolking in het geding was.
 

Den Haag
Rodenboog trok naar Den Haag. Hoorzittingen in de Tweede Kamer, bezoeken aan het ministerie van Economische Zaken. En Den Haag trok naar Loppersum. Landelijke politici kwamen langs, koning (toen nog kroonprins) Willem Alexander en Pieter van Vollenhoven bezochten de gemeente. En minister Henk Kamp kwam zelfs vijf keer op bezoek.

Extra maatregelen
Onderzoeken van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de commissie Meijer gaven hem gelijk. Er waren extra maatregelen nodig om te voorkomen dat de veiligheid nog verder in het geding zou komen. De gasproductie moest drastisch verminderd. Minister Kamp zegde half januari van dit jaar 1,2 miljard euro toe aan de getroffen regio en verlaging van de gasproductie onder Loppersum met 80 procent. Alle verplichtingen die de NAM toch al had ervan afgetrokken, blijft er 300 miljoen over om in het gebied te investeren. Voor Rodenboog is dat voldoende uitdaging om, als het aan hem ligt, de komende jaren op zijn post te blijven.

Gepast gebruik van maken
Van zijn verkiezing tot Bestuurder van het Jaar hoopt Rodenboog gepast gebruik te kunnen maken. ‘Maar ik blijf wie ik ben. Anders zorgen de mensen hier daar wel voor. Wel hoop ik dat deze bekroning helpt om deuren te openen. Maar zelf zal ik er niet door veranderen.’

Pennarts en Crone
Mariëtte Pennarts, gedeputeerde van de provincie Utrecht, eindigde als tweede. Derde werd Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden.

Bekijk hier de top tien van Beste Bestuurders 2013.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door een aanwezige van het congres op
Geweldig. Een nuchtere burgemeester die na de prijsuitreiking weer gewoon overging tot de orde van de dag. Een mentaliteit die me erg aanspreekt en ook eigen is aan de Groningers!

Wat een verschil met de meeste andere genomineerden: die vertrokken al enkele minuten nadat ze hoorden dat zij de prijs niet hadden gewonnen naar huis, terwijl het programma van het congres nog in volle gang was. Weinig beleefd.
Door Marianne van der Sanden-Holthuizen (Secretaris CDA Senioren) op
Van harte gefeliciteerd. Je hebt het verdiend.
Door Elizabeth Boerma (onderneemster) op
Hoeveel stemmen heeft burgemeester Rodenboog gekregen ?
Door Ria Aartsen (voorzitter CDA Seniorennetwerk Gelderland, oud statenlid) op
Albert proficiat ga strijdbaar verder
Door Bernard Koops (CDA raadslid stad Groningen) op
Met zijn kenmerkende nuchterheid zet CDA burgemeester Albert Rodenboog zich al vele jaren met heel veel inzet en vasthoudendheid in voor de veiligheid van zijn inwoners. De erkenning daarvoor met zijn uitverkiezing tot beste bestuurder 2013 (en al weer een CDA-er) is dan ook dik verdiend. Proficiat Albert !!
Door Loek Ooijevaar (Raadslid voor de CDA bergen NH) op
Ik ben niet verbaasd over het feit dat in Binnenlands Bestuur in het uitgebreide artikel met geen woord gerept wordt over het feit dat burgemeester Rodenboog een CDA'er is. Het geeft meteen aan dat de redactie vanuit een heel andere "hoek" info verstrekt.
Door Okke Pol (lid CDA-senioren) op
terechte winnaar! Een mooi opstapje naar de gekozen burgemeester.
Door Teun Juk op
De aanhouder wint. Een nuchtere burgemeester die staat voor zijn inwoners. Van harte proficiat
Door Sjoerd J. Veerman op
Albert, gefeliciteerd! Mooi om zo jouw acties in een positief daglicht te stellen. Kroonbenoemde burgemeester kan ook actievoeren!!
Door Karel van Klaveren op
Dik verdiend, deze uitverkiezing voor Albert Rodenboog.
Wel opvallend dat nergens zijn politieke achtergrond wordt vermeld.
Mogen de BB-lezers dat soms niet weten ?