Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten moeten zich op ergste voorbereiden

Gemeenten staan er financieel veel beroerder voor dan het POR-rapport 2010 van het ministerie van Binnenlandse Zaken wil doen geloven. De…

Onterecht
Het op 18 november door staatssecretaris Bijleveld verspreide POR – periodiek onderhoudsrapport gemeentefonds – schetst onterecht een beeld dat de gemeenten geen last hebben van de economische crisis. Binnenlands Bestuur berichtte op basis van die rapportage dat de gemeentelijke inkomsten dit jaar fors stijgen.

Verkeerde been
De reeds in september aan de Tweede Kamer aangeboden informatie blijkt echter gebaseerd op een analyse van de vorig jaar november vastgestelde gemeentelijke begrotingen voor 2009. Bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bestaat de vrees dat de foutieve berichtgeving in Binnenlands Bestuur gemeenten op het verkeerde been zet. Bovendien kan het verstorend werken voor de lopende cao-onderhandelingen.

Accres
Het POR 2010 bevat immers nog nauwelijks effecten van de financiële crisis. Zo staat er dat het gemeentefonds in 2009 17 miljard euro bedraagt ten opzichte van de 15,6 miljard in 2008.
Het grootste deel van die stijging van 1,4 miljard euro is het accres. Dat was de stand van de septembercirculaire 2008; de verwachting was toen dat het accres 1,2 miljard euro zou zijn.

Nieuwe afspraken
Na de vaststelling van de gemeentelijke begrotingen in november 2008 veranderde de situatie drastisch. De crisis trof Nederland zo hard dat het kabinet in april met de gemeenten nieuwe afspraken maakte over het accres. Voor 2009 werd een beperkte groei overeengekomen van 866 miljoen euro – plus 600 miljoen euro in verband met herschikking van taken.

Rijkssteun
Afgesproken werd ook de methode dat het gemeentefonds meegroeit met de rijksuitgaven voor 2009, 2010 en 2011 buiten werking te stellen. Dat houdt onder meer in dat de rijkssteun aan in nood verkerende banken geen effect hebben op het gemeentefonds.

Eigen inkomsten
In 2009 is er dus weliswaar nog steeds sprake van een forse groei aan inkomsten van het rijk. De eigen inkomsten uit bouwgrondexploitatie, rente en dividend zullen echter veel lager uitvallen dan een jaar geleden geraamd. Bovendien zijn gemeenten door de toegenomen werkloosheid meer kwijt aan bijstandsuitkeringen dan geraamd. Een overzicht over hoeveel lager die inkomsten – en uitgaven – uitpakken, is er nog niet. Het wachten is op de jaarrekeningen 2009.

Somber
‘Hoe het loopt in 2009 is niet zo interessant’, zegt financieel specialist Gijs Oskam (VNG). ‘Het gaat om wat er daarna gebeurt.’ Zo is er voor 2010 een accres afgesproken van een half procent. ‘Mijn indruk is dat gemeenten het komend jaar nog wel rond krijgen. Maar daarna worden de vooruitzichten echt somber. Er komt een geweldige donderbui op gemeenten af. Maar waar, wanneer en met welke intensiteit die valt, weten we niet’, zegt hij.

Daling
De septembercirculaire 2009 gaf een nullijn aan voor de langere termijn, maar ‘misschien is dat wel veel te optimistisch’, zegt hij. Volgens Oskam doen bij Binnenlandse Zaken worstcasescenario's de ronde die uitgaan van dalingen met twintig procent. ‘Wij bevelen gemeenten aan om zich op het ergste voor te bereiden. En dan maar hopen dat het nog enigszins meevalt’, zegt hij.

Magere jaren
Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken stelde onlangs in de Kamer bij veel gemeenten onvoldoende ‘gevoel van urgentie’ over de ernst van de crisis te bespeuren. Zij moeten er volgens haar meer van doordrongen raken dat er financieel magere jaren aankomen. Met het oog op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen en het maken van nieuwe collegeprogramma’s zouden gemeenten daar nu al rekening mee moeten houden. Zo zullen er volgens haar amper meer mogelijkheden zijn om ‘leuke dingen voor mensen’ te doen.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jo Sanders

"Zo zullen er volgens haar amper meer mogelijkheden zijn om ‘leuke dingen voor mensen’ te doen." Prima, dan kunnen we ons meer op de noodzakelijke dingen richten.

Op 2 december 2009, 11:58
HMC van Heusen-Smulders

"En de werkvloer siddert!!!!", want let wel, dat is de enige groep waar de klappen gaan vallen. De overload aan bestuurders, beleidsmakers, projectleiders met vage papieren projecten, hebben zich allang gegarandeert van groei. De werkvloer krijgt vervolgens op "getrainde" wijze het slechte nieuws dat gezien de bezuinigen het, ondanks uitstekend werken, er wederom geen (en het ging al om niets op dat functieniveau) groei in het salaris zit. De klappen vallen zelden daar waar geslapen en niet opgelet is. Deze groep heeft hun verhaal allang gereed, immers aan hen lag te niet, zij waren slechts eind"verantwoordelijk".
Wat zou werken: iets minder praten en aanzienlijk minder papier en wat meer daden, sorry, ja ik weet het, ik vraag jullie bijna om echt aan het werk te gaan. Maar mag ik dat ook niet, ik betaal toch??!!!!!!
Gek toch dat er organisaties zijn met 86 werkers, 3 leiders (managers willen we niet) en 198.000 tevreden klanten. Wellicht iets om over na te denken, met praten en schrijven alleen kom je er niet. Tot op detailniveau zaken vastleggen is vragen om hiaten in het vastgelegde, vraag het juridisch systeem maar eens, advocaten hebben telkens weer een fieldday en de burger is nooit echt geholpen.
En v.w.b. die "leuke dingen", het is pas echt leuk als het samen werkt!

Op 2 december 2009, 22:09
piet brontsema

gemeenten die beroerd voorstaan hebbeb dat aan zichzelf te wijten

Op 3 december 2009, 14:34
dirk van galen

Vervelend voor de gemeenten maar dus nog vervelender voor de burgers van die gemeenten......Die mogen het verschil uiteindelijk weer ophoesten!

Op 3 december 2009, 17:19
Jos van der Heijden

Jonge, jonge het ongenuanceerd geleuter slaat ook al toe in de reacties bij binnenlands bestuur. En als je dan al ongenuanceerd reageert zet dan in ieder geval je naam er bij ..... Tip of Piet

Op 3 december 2009, 21:14

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in