Het college van de gemeente Utrecht presenteerde donderdag de laatste voorjaarsnota van deze bestuursperiode. Ondanks een tekort van 27,9 miljoen euro in 2026 staan er geen nieuwe lastenverzwaringen voor inwoners ingeboekt. Wel wil Utrecht de komende jaren met 140 fte afschalen, en is de bodem van de reservepositie inmiddels bereikt.
Voorjaarsnota Utrecht: ‘Appeltje voor de dorst is opgegeten’
Wethouder Susanne Schilderman hekelde tijdens haar presentatie de onvoorspelbaarheid van de Haagse politiek.

Extra bezuinigingen
‘Het appeltje voor de dorst, die hebben we inmiddels opgegeten’. Zo sprak wethouder Susanne Schilderman (D66) de aanwezigen in het stadhuis donderdagmiddag toe. Om nog een verantwoorde reservepositie te houden, is het nu klaar met het interen. Om de begroting toch rond te maken zijn er bovenop de vorig jaar aangekondigde bezuinigingen van 25 miljoen euro, nog eens 8,8 miljoen aan bezuinigingen meegenomen in deze voorjaarsnota.
Ambtelijk apparaat
Eén van de maatregelen binnen deze bezuiniging is het sluiten van het klantcontactcentrum (KCC) op woensdag- en vrijdagmiddag. Daarnaast wordt ook een half miljoen budget voor een programma dat inzet op duurzaam reizen geschrapt. De grootste bezuinigingen moeten plaatsvinden in het ambtelijk apparaat. Door prioritering, maar ook door af te schalen.
140 fte minder
In totaal worden de komende jaren circa 140 banen (fte) afgebouwd, grotendeels via natuurlijk verloop. ‘Het betekent dat sommige medewerkers wel dat sommige medewerkers bijvoorbeeld ander werk gaan doen. Het is iets dat de komende jaren wel echt impact gaat hebben op onze organisatie’, aldus wethouder Schilderman.
Den Haag onvoorspelbaar
Schilderman hekelde tijdens haar presentatie de onvoorspelbaarheid van de Haagse politiek, als het gaat over het gemeentefonds. ‘Tot op het allerlaatste moment is er grondig onderhandeld over de voorjaarsnota van het rijk. Er is geen enkele gemeente die toegang heeft tot die onderhandelingen, terwijl daar beslissingen worden genomen die een enorme impact hebben op onze begrotingen.’
Oproep aan inwoners
Hoewel de financiële positie van Utrecht, waarvan de begroting meerjarig wel sluitend is, op eerste oogopslag niet slecht is, sluit de ontwikkeling van het gemeentefonds volgens het college niet meer aan bij de groeiambities van de stad. Schilderman doet dan ook een oproep aan Utrechters om zelf ‘de schouders eronder te zetten’ en de stad leefbaar te houden.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Beter financieel beleid in Utrecht zelf zal ook helpen.