Advertentie
financiën / Nieuws

‘Ik ga kritisch meekijken naar de invoering van het pensioenstelsel’

Ambtenaar Laurie Kos, gekozen voor ABP's verantwoordingsorgaan, mag namens de LvOP het fonds ter verantwoording gaan roepen.

11 mei 2022
stemmen
Shutterstock

De uitslagen van de verkiezingen voor het ABP-verantwoordingsorgaan zijn binnen. 180.000 deelnemers en gepensioneerden stemden en onder de deelnemers werd FNV de grootste, gevolgd door de Lijst voor Onafhankelijk Pensioentoezicht (LvOP). Ambtenaar Laurie Kos, die namens de LvOP voor het eerst meedeed, kreeg 1.984 stemmen. ‘Zeker boven mijn verwachting!’

De opkomst ‘kan altijd beter’, vindt ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen, ‘maar als we kijken naar de pensioensector mogen we best tevreden zijn’. 8,5 procent van de ruim 2,1 miljoen stemgerechtigden bracht een stem uit. FNV en de LvOP winnen ieder een zetel en blijven de grootste gekozen partijen met respectievelijk 8 en 6 zetels. Onder de gepensioneerden blijft de FNV de grootste met 4 zetels. (Deelnemers mogen alleen op deelnemers stemmen en gepensioneerden alleen op gepensioneerden.)

19 zetels voor deelnemers*  

Zetels 

13 zetels voor gepensioneerden*  

Zetels

FNV lijsten

8 (7)

FNV lijsten

4 (4)

LvOP

6 (5)

NBP

3 (1)

CNV lijsten

2 (3)

FOG-ABP

2 (2)

Groen en Eerlijk

1 (0)

CNV lijsten

2 (4)

Ambtenarencentrum (AC)

1 (2)

ANBO

1 (2)

CMHF

1 (1)

Ambtenarencentrum (AC)

1 (0)

*Naast deze 32 zetels zijn er nog 16 zetels die worden benoemd door werkgevers. Bron: ABP

Betrokken bij pensioenopbouw

De Amsterdamse ambtenaar Laurie Kos (30), een van de initiatiefnemers van de petitie ‘Ik wil een schoon pensioen’, stelde zich namens de LvOP verkiesbaar. In april vertelde ze dat het verantwoordingsorgaan van ABP, met alle kiesdrempels, een van de moeilijkste is om in te komen. Volgens de voorlopige uitslag is dat dus gelukt.

‘Ik kijk er erg naar uit om als jong lid vanaf aan de slag te gaan’, reageert ze, ‘om kritisch mee te kijken naar de invoering van het nieuwe pensioenstelsel, het maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid en hoe (jonge) deelnemers meer kunnen worden betrokken bij hun pensioenopbouw en waar dit in wordt belegd.’

Het nieuwe verantwoordingsorgaan begint op 1 juli met de werkzaamheden voor een periode van vier jaar.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie