Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten willen compensatie voor corona-kosten

De VNG wil van het rijk compensatie voor de inkomstenderving van gemeenten tijdens de coronacrisis en de extra kosten die gemeenten…

De coronacrisis vraagt om meer geld voor gemeenten vanuit het rijk, stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Extra uitgaven aan jeugdzorg, handhaving en het optuigen van noodsteun voor zzp’ers, gecombineerd met gederfde inkomsten uit toerisme en parkeren brengen gemeenten in een financieel lastige, zo niet onhoudbare situatie. 

Compensatie
De VNG wil van het rijk compensatie voor de inkomstenderving van gemeenten tijdens de coronacrisis en de extra kosten die gemeenten momenteel maken. De VNG heeft daar woensdag met minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën over gesproken.

Werkgroep
‘De VNG zet in op een reële compensatie voor alle extra kosten die door gemeenten gemaakt zijn: gemeenten mogen er niet op achteruitgaan. Het is belangrijk dat gemeenten snel weten waar ze aan toe zijn’, zegt een woordvoerster van de VNG. Aan Nieuwsuur liet het ministerie van Binnenlandse Zaken weten: ‘Er is met gemeenten afgesproken dat er een werkgroep komt, met mensen van ministeries en gemeenten, die in kaart gaat brengen hoe hoog de kosten voor gemeenten daadwerkelijk zijn.’

Extra ambtenaren
De extra kosten voor gemeenten zitten onder andere in de uitvoering van de nieuwe Tozo-regeling voor zelfstandig ondernemers. In Amsterdam meldden zich al bijna veertigduizend zzp’ers. Om die aanvragen te verwerken zette wethouder Rutger Groot Wassink (werk en inkomen, GroenLinks) 110 extra ambtenaren in, vertelde hij aan Nieuwsuur. Ook voor handhaving zijn meer ambtenaren nodig, om te zorgen dat mensen de anderhalve meter-regel naleven. En jeugdzorgmedewerkers hebben ook extra taken, die willen juist in deze tijd meer zicht houden op probleemgezinnen die nu noodgedwongen continu op elkaars lip zitten. Anderzijds hebben gemeenten ook minder inkomsten uit toerisme en parkeren.

Boekjaar
Volgens burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt kan zijn gemeente dit niet lang uithouden. Achteraf gemeenten compenseren voor het financiële leed is volgens hem niet goed genoeg. ‘Daar maak ik me grote zorgen over, dat kan eigenlijk niet.’ Er is gedurende het boekjaar al extra geld nodig, zegt Potters.

Erosie
De financiële buffers van gemeenten stonden al voor de corona-uitbraak onder druk. De gemeenteraad van Enschede riep onlangs alle Nederlandse gemeenten op om massaal in actie te komen tegen de ‘erosie’ van de gemeentebegroting die wordt veroorzaakt door het rijk. In de financiering van gemeenten zou, naast tekorten in het sociaal domein na de decentralisaties van 2015, sprake zijn van een ‘structurele weeffout’. (ANP/Redactie)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in