Advertentie
financiën / Nieuws

‘Actie: het is uniek, maar keihard nodig’

'De situatie is volstrekt onhoudbaar geworden', begon VNG-voorzitter Jan van Zanen zijn speech voor de aanwezige wethouders en Kamerleden.

02 juli 2020
Jan-van-Zanen.jpg

Tientallen wethouders kwamen aan het begin van de middag samen voor het Tweede Kamergebouw. In het kader van de actie #gemeenteninnood gaven zij een signaal af aan Tweede Kamerleden, die later op de dag een debat voeren over de financiële situatie van gemeenten. Ook verantwoordelijk minister Ollongren liet haar gezicht zien.

Te dol
'De situatie is volstrekt onhoudbaar geworden', begon VNG-voorzitter Jan van Zanen zijn speech voor de aanwezige wethouders en Kamerleden. ‘Gemeenten hebben bij de vorige crisis bijgedragen om het voor het rijk mogelijk te maken om de begroting op orde te krijgen. En gelukkig is dat mede door die bijdrage ook gelukt. Maar inmiddels is het echt te dol wat er van gemeenten wordt gevraagd.'

Drie redenen

Van Zanen noemde drie redenen waarom actie nu nodig is. De eerste is de opschalingskorting: ‘Ooit wilde men opschalen. Er is nooit iets van terecht gekomen. Maar de korting telt op tot 1 miljard.’ Ook noemde Van Zanen de decentralisatie en de coronacrisis als oorzaken van de tekorten. ‘Wij zijn medeoverheden uit het hele land, vandaag hier verenigd, en we doen een dringend beroep op het parlement. Want in Nederland komt weinig tot niets terecht als gemeenten niet voldoende kracht en sterkte hebben. Actie: het is uniek, maar keihard nodig.’

Geen ‘leuke dingen’ meer
Voorafgaand aan de toespraak kwam ook minister Ollongren naar buiten om een kleine tien minuten met de aanwezige wethouders in gesprek te gaan. De wethouders deelden hun zorgen met haar. Zo vertelde wethouder Rosalie van Rijn (sociaal domein, CDA) van de gemeente Wijdemeren dat de gemeente steeds minder geld heeft voor de subsidiëring van bibliotheken en verenigingen. De uit de hand gelopen zorgkosten gaan ten koste van de ‘leuke dingen’, stelt Van Rijn. Wethouder Rommy Kempenaar (financiën, Sociaal Links) van gemeente Dantumadiel zei tegen minister Ollongren dat ze de jeugdzorg ook terug mag nemen, als ze de nodige financiering er niet bij kan leveren.

AfbeeldingMinister Kajsa Ollongren spreekt met wethouder Rommy Kempenaar. Foto: Adriaan de Jonge

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie