Advertentie
financiën / Nieuws

Meer gemeenten scoren voldoende voor financiën

Maar het investeringsniveau blijft laag, blijkt uit de financiële monitor.

04 november 2022
Rekenen-geld-shutterstock-168257117.jpg
Shutterstock

Het aantal gemeenten dat een onvoldoende scoort voor de financiële conditie daalt na jaren van verslechtering. Maar het niveau van de investeringen blijft ondermaats, blijkt uit de financiële monitor van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

42 gemeenten scoorden een onvoldoende in 2020 en dat aantal daalde in 2021 naar 16. Voor de monitor worden de openbare IV-3-cijfers gebruikt en de score wordt gebaseerd op 11 financiële kengetallen. Acht gemeenten scoren een 5,5 (Best, Brielle, Eemsdelta, Grave, Heerlen, Leiden, Velsen en Winterswijk) zes gemeenten scoren een 5 (Beesel, Eijsden-Margraten, Hilversum, Huizen, Vaals en Vlieland) en twee gemeenten scoren lager dan een 5.

Investeringen noodzakelijk

Beek scoort een 4,5 en Eemnes een 4. Het exploitatieresultaat van Beek is -3,6 procent en van Eemnes is dat -5,9 procent. De houdbaarheidsquote (die de houdbaarheid aangeeft van de gemeentefinanciën bij een slechtweerscenario) is voor deze gemeenten respectievelijk 28,3 procent en 23,2 procent. Deze ratio nam over het algemeen toe, schrijft de VNG, ‘maar voor 34 gemeenten staat het licht voor dit kengetal nog op rood’.

‘De investeringen van gemeenten zijn al ruim een decennium onder de maat’, schrijft de VNG verder. ‘Dit is zorgelijk, omdat investeringen noodzakelijk zijn om gemeenten financieel gezond te houden.’ Bij 110 gemeenten was het gemiddelde investeringsniveau in de afgelopen vier jaar laag of erg laag. ‘Bij slechts een deel van de gemeenten is sprake van een inhaalslag.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie