Advertentie
financiën / Nieuws

Nog geen witte rook herstart overleg cao rijk

Een eerste poging de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren te hervatten, heeft nog niet direct tot resultaat geleid. Vakbonden en werkgever hebben extra bedenktijd nodig. Na het weekend hakken ze de knoop door.

12 mei 2021
Uitstel-shutterstock-1111345859.jpg

Een eerste poging de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren te hervatten, heeft nog niet direct tot resultaat geleid. Vakbonden en werkgever hebben extra bedenktijd nodig. Na het weekend hakken ze de knoop door.

Afgelopen maandag is er tussen de bonden en de werkgever een verkennend gesprek gevoerd om af te tasten of hervatting van het gestaakte cao-overleg zinvol zou zijn. Die verkenning vond plaats op verzoek van de vakbonden.

 

Thuiswerkvergoeding

De vakbonden overwegen de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren weer te hervatten, omdat ze het niet verantwoord vinden te wachten tot er een nieuw kabinet zit. Een belangrijke reden voor de bonden de draad eventueel weer op te pakken, was dat er voor sommige afspraken maar beperkt tijd is. Dat gaat dan bijvoorbeeld om de tijdelijke mogelijkheid vervroegd uit te treden. Verder vinden de bonden het nodig dat onze ambtenaren duidelijkheid krijgen over de thuiswerkvergoeding. ‘Er wordt immers nog steeds massaal thuis gewerkt. Een vergoeding daarvoor is in 2021 nog steeds niet zeker’, aldus FNV Overheid.

 

Ongemakkelijk gesprek

De verkenningsmissie van maandag 10 mei leverde volgens de bonden wel een goed, maar geen gemakkelijk gesprek op. Vakbonden en werkgever hebben afgesproken dat aan beide kanten na te denken of een herstart van de cao-gesprekken zinnig is. Uiterlijk maandag 17 mei laten ze dat aan elkaar weten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het zal een ieder eens duidelijk moeten zijn dat de

-overigens incidentele- extra Corona-uitgaven niet over de ruggen van het overheidspersoneel mogen worden betaald. Belangrijk in dit verband zijn: de inflatie 2020 met 1,3%, kosten thuiswerken, loonstijging 2021. Het huidige aanbod van het Rijk met 1% dekt niet eens de kosten van inflatie over 2020. Aan vervroegd uittreden heeft het zittend personeel geen enkele financiële boodschap. Een bestaand overschot aan rijkspersoneel had al voor Corona kunnen zijn geregeld.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie