Advertentie
financiën / Nieuws

Provincies keren 37 miljoen aan faunaschade uit

Door de hogere prijs van gras is ook het bedrag dat de provincie uitkeert aan de boeren voor faunaschade gestegen.

ANP
11 mei 2022
Grazende ganzen
Shutterstock

De provincies hebben vorig jaar bijna 37 miljoen euro aan faunaschade uitgekeerd aan boeren. Dat is ruim 5 miljoen meer dan in 2020. De stijging komt vooral doordat de prijs van gras is gestegen, zegt BIJ12, het bureau dat voor de provincies de faunaschade regelt. Een boer lijdt faunaschade als dieren zijn gewassen op de akkers vernielen.

Ganzen

Ganzen veroorzaakten veruit de meeste schade, bijna 19 miljoen euro. Ze vreten graslanden in recordtempo kaal. Vooral in het voorjaar veroorzaken de vogels veel schade omdat ze het verse, jonge gras opeten. Boeren moeten dan vervangend voer voor hun vee kopen. De vergoeding die zij voor hun schade krijgen is gebaseerd op hoeveel vervangend voer zoals maïs kost.

Das

Verschillende soorten ganzen bezetten de eerste vier plaatsen in de top 10 van dieren die schade veroorzaken. De rest van die lijst wordt bezet door andere vogelsoorten zoals de mees en de roek. De das staat als enige zoogdier op de negende plaats en heeft in 2021 ruim een half miljoen aan schade veroorzaakt. Boeren in Friesland, Noord-Holland en Gelderland meldden de meeste schade aan hun akkers.

Wolven en wilde zwijnen

Schade door wolvenaanvallen komt in de top 10 nog niet voor. Wel hebben boeren in Noord-Brabant en Limburg last van schade door wilde zwijnen, die akkers omploegen. Wilde zwijnen mogen eigenlijk alleen in de Veluwse bossen in Gelderland voorkomen, maar in beide zuidelijke provincies zijn toch populaties ontstaan die steeds verder zwerven over het platteland. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie