Proportionaliteit
Den Haag roept al langer dat het de meest ondernemersvriendelijke stad van Nederland wil zijn. Volgens Ireen Hardenbol van MKB Nederland is dit een stap in de goede richting. Het aanbestedingspaspoort, zegt Hardenbol, doet aantoonbaar iets aan het proportionaliteitsbeginsel. ‘Dit is een hele praktische manier om administratieve lastendruk te verlichten. Voorheen had je wel eens dat een bedrijf negen ordners met informatie moest inleveren voor een opdracht die weinig geld oplevert. Hoe duurzaam is dat?’
MKB blij met Haags ‘aanbestedingspaspoort’
Gemeenten kunnen, in afwachting van de nieuwe aanbestedingswet, het beste zelf initiatieven ontplooien ten bate van het midden- en…
Clustermotie
Eerder speelde de gemeente Amsterdam zich in de kijker van het MKB door een motie aan te nemen die het clusteren van overheidsopdrachten verbood. Als twintig gemeentelijke diensten nieuw printpapier willen, mogen zij dat niet meer gezamenlijk bij dezelfde leverancier bestellen, alle kwantumkortingen ten spijt. Want daar lijdt het midden- en kleinbedrijf onder.
'Slager die eigen vlees keurt'
Volgens Hardenbol een ‘revolutionaire motie’ waarop het MKB al jaren aandringt bij het ministerie van Economische Zaken. De overheid, geeft zij toe, zit bij het opstellen van de aanbestedingswet in de rare positie van een slager die zijn eigen vlees keurt. ‘Iedereen snapt waarom aanbesteders clusteren, want die willen korting. Maar het mkb valt buiten de boot. Amsterdam heeft die knoop doorgehakt en we hopen dat het ministerie zich door dit soort gemeentelijke initiatieven laat inspireren.’ Na de zomer zal de nieuwe aanbestedingswet door de Tweede Kamer behandeld worden.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het aanbestedingsbeleid heeft verstrekkende gevolgen, denk aan duurzaamheid, waarom moet een aannemer uit Limburg helemaal naar Amsterdam rijden bijvoorbeeld en andersom. Of wat is de invloed van het aanbestedingsbeleid op de lokale en regionale economie?