Overslaan en naar de inhoud gaan

Leiden onderzoekt gemeentelijk fonds lokale journalistiek

De gemeenten Leiden zou een stimuleringsfonds moeten oprichten met als doel het versterken van de Leidse media en vooral van de kritische…

De gemeenten Leiden zou een stimuleringsfonds moeten oprichten met als doel het versterken van de Leidse media en vooral van de kritische functie van de journalistiek. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit Leiden, die dit onderzoek deden in opdracht van de gemeente Leiden. 

Lage kwaliteit
De onderzoekers hebben de kwantiteit en kwaliteit van de Leidse media bekeken in vergelijking met vergelijkbare gemeenten. Volgens hen scoren de Leidse media relatief hoog op kwantiteit en relatief laag op kwaliteit. De kwaliteit wordt aan de hand van objectieve criteria gemeten. Er is enerzijds gekeken naar de hoeveelheid politiek nieuws, waarbij Leiden relatief hoog scoort. En anderzijds naar de verhouding eenvoudige nieuwsberichten en verdieping. Het onderzoek laat zien dat de Leidse media op dit punt relatief laag scoren. Er zijn nieuwe platforms en kanalen ontstaan, maar in journalistieke kwaliteit is het resultaat- volgens de onderzoekers - niet positief.

Lokale identiteit
De onderzoekers betogen dat er geld beschikbaar gesteld zou moeten worden specifiek voor onderzoeksjournalistiek, omdat het belangrijk is dat burgers toegang hebben tot betrouwbare en onafhankelijke informatie. Daarnaast stellen de onderzoekers dat de journalistiek meer doelen dient dan de functie van de waakhond van de democratie. Het zorgt voor het creëren van een gemeenschappelijke lokale identiteit en een gedeeld gemeenschapsgevoel. De onderzoekers stellen dat lokale journalistiek daarom als een bijzondere economische waarde beschouwd zou moeten worden.
 

Democratie
Robert Strijk, wethouder media en communicatie: ‘Het Leidse college en de gemeenteraad maken zich zorgen over het voortbestaan van een pluriform lokaal medialandschap en het effect daarop in de werking van de lokale democratie. Hoe beter inwoners, ondernemers en instellingen geïnformeerd zijn over wat er lokaal speelt, hoe meer zij ook zullen participeren en zich zullen inzetten voor de stad. We maken ons zorgen of de lokale media met het huidige verdienmodel deze taak de komende jaren vol kunnen blijven houden. Daarom heeft de gemeenteraad het college gevraagd onderzoek te laten doen naar de mogelijkheden voor het opzetten van een stimuleringsfonds voor de lokale journalistiek’.
 

Uitwerking
Het rapport is aan de Leidse gemeenteraad gestuurd, samen met een brief waarin het college de raad een aantal concrete vragen voorlegt voor verdere uitwerking.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rik

Goed initiatief van Leiden. Het klinkt wat raar om als gemeenteraad lokale kritische media te faciliteren. (Je organiseert je eigen tegenstanders.) Maar voor het behoud van het democratisch gehalte van een lokale samenleving is dat van levensbelang.

Op 4 mei 2017, 10:29

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in