Advertentie
financiën / Nieuws

Meer zeggenschap provincies in investeringen Noorden

De provincies Groningen, Friesland en Drenthe worden voor vijftig procent aandeelhouder van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM). Daarmee krijgen ze meer zeggenschap over miljoenen euro’s die beschikbaar zijn voor investeringen in de regio.

29 december 2015

De provincies Groningen, Friesland en Drenthe worden voor vijftig procent aandeelhouder van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM). Daarmee krijgen ze meer zeggenschap over miljoenen euro’s die beschikbaar zijn voor investeringen in de regio.

Meer geld beschikbaar

Op dit moment is het ministerie van Economische Zaken voor 99, 97 procent eigenaar van de NOM. Maandag werden de provincies en het ministerie van Henk Kamp het eens over de herverdeling van aandelen. Provinciale Staten van de drie provincies moeten er nog wel mee instemmen, maar daar zien de gedeputeerden geen probleem: door de nieuwe eigendomsverhouding komt er naar verwachting ook meer geld beschikbaar voor bedrijven die willen investeren in de noordelijke economie. Met de provincies als aandeelhouder kunnen de rendementseisen wellicht omlaag, kondigde de Groningse gedeputeerde Patrick Brouns eerder dit jaar al aan in een interview met het FD. De NOM heeft op dit moment circa 90 miljoen euro aan financiering uitstaan bij bijna 100 ondernemingen, meldt de maatschappij.


Economie stimuleren

Brouns bereidde de wijziging voor met zijn collega-gedeputeerden Sander de Rouwe (Friesland) en Henk Brink (Drenthe). De NOM wordt meer van de regio, stellen zij in een verklaring over de deal. “Deze stap past in de ambitie van de provincies om actiever de economie van het Noorden te stimuleren. Dankzij het akkoord heeft de NOM meer financiële zekerheid voor de komende jaren. Ook komen middelen beschikbaar voor  investeringen die de economische structuur van de regio versterken en innovatie bevorderen.” 

Gelijkwaardige partners

Ook minister Kamp is tevreden, meldt het ministerie in een reactie. “Er is het ministerie van Economische Zaken veel aan gelegen om een stevige impuls te geven aan de economie van de drie Noordelijke provincies. De NOM vervult daarbij een belangrijke rol, onder andere door het verstrekken van risicokapitaal aan het MKB en de inzet op acquisitie en business development. De keuze van de drie provincies om voortaan met het ministerie van EZ als gelijkwaardige partners binnen de NOM samen op te trekken, zal deze rol alleen maar verstevigen en het economisch perspectief van de regio verder vergroten.’

Evaluatie

Ook diverse andere provincies hebben regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), al dan niet opgezet in samenwerking met het ministerie. Kamp kondigde deze zomer aan snel te beginnen met een evaluatie van de ROM’s.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
".......komt er naar verwachting ook meer geld beschikbaar voor bedrijven die willen investeren in de.....". Naar verwachting gingen veel goede dingen gebeuren...privatisering hier, wegplaatsen *(gezondheids-)zorg daar, sorry, daarin geloof ik niet meer.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie