of 59318 LinkedIn

Apeldoorn onder curatele

Millingen aan de Rijn, Beuningen en Apeldoorn komen onder verscherpt toezicht te staan. De gemeenten in Gelderland hebben financiële problemen en komend daar zelf niet meer uit.

De Gelderse gemeenten Beuningen en Apeldoorn komen in 2012 onder streng financieel toezicht te staan van de provincie Gelderland. Voor Oude IJsselstreek dreigde die status ook, maar de Achterhoekse gemeente ontsnapte er ternauwernood aan.

Aanvullende uitkering
Millingen aan de Rijn is de derde Gelderse gemeente die onder verscherpt toezicht staat. Dat was dit jaar al zo. De gemeente heeft inmiddels de artikel 12-status aangevraagd bij het Rijk. Millingen aan de Rijn slaagt er volgend jaar net als in 2011 niet in een structureel sluitende begroting vast te stellen, noch in 2012 noch voor de jaren erna. De gemeente heeft bij het Rijk intussen ook voor 2012 een aanvullende uitkering op grond van artikel 12 van de Financiële Verhoudingswet aangevraagd. De procedure voor 2011 loopt nog.
 
Zandwinningsproject 

Beuningen kwam in de problemen vanwege het verlies van 20 miljoen euro verloor op een zandwinningsproject. Apeldoorn kampt met een tekort van zeker 70 miljoen euro op het grondbedrijf.
Apeldoorn en Beuningen hebben beiden bij het ministerie van Binnenlandse Zaken een begrotingsscan aangevraagd. Die scan zal in de eerste helft van 2012 worden uitgevoerd. De scan moet duidelijk maken in hoeverre de gemeenten nog mogelijkheden hebben om meer geld vrij te maken in hun begroting voor het oplossen van hun financiële problemen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter Coopmans (HRM-adviseur) op
Dit verbaasd me niets. Het is zelfs een verrassend laag aantal. Is slechts de provincie Gelderland zo beoordeeld?
Over twee jaar moet je maar eens kijken hoeveel gemeenten in de problemen zijn gekomen. Dan immers vindt de transitie plaats van de Jeugdzorg en worden de gevolgen van de veranderingen in de WMO en AWBZ duidelijk. Daarnaast zijn veel gemeenten hun inkomsten van het grondbedrijf en de stilstand in de woningbouw kwijt. Veel gemeenten zullen dan tot een artikel 12 status gedoemd zijn.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners