of 59130 LinkedIn

‘ABP belooft groen maar houdt vast aan fossiel’

Ambtenarenpensioenfonds ABP investeerde in 2017 500 miljoen euro méér in kolen, olie en gas dan het jaar ervoor; in totaal 10,9 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van Both ENDS, Fossielvrij NL en urgewald. Volgens de onderzoekers is dat niet te rijmen met de klimaatafspraken die zijn gemaakt onder het Parijs-akkoord, en met ABP’s eigen Visie 2020

Ambtenarenpensioenfonds ABP investeerde in 2017 500 miljoen euro méér in kolen, olie en gas dan het jaar ervoor; in totaal 10,9 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van Both ENDS, Fossielvrij NL en urgewald.

De investeringen in fossiel staan volgens de onderzoekers niet alleen in schril contrast met de claim van het pensioenfonds dat het grote successen boekt in zijn klimaatbeleid, maar druisen ook in tegen het klimaatakkoord van Parijs.

 

Duurzaam
‘Voor het tweede jaar op rij geeft ABP het verkeerde signaal door zijn investeringen in de kolen-, olie- en gasindustrie te vergroten, terwijl het in 2020 een duurzaam pensioenfonds wil zijn’, zegt Chris Roorda van ABP-Fossielvrij. ‘ABP vermeldt trots dat de zogenoemde CO2-voetafdruk nu verkleind is en kijkt hierbij naar de uitstoot van de bedrijven waarin het belegt en de uitstoot bij de productie van de door die bedrijven ingekochte energie. Maar de fossiele brandstoffen die uit de grond worden gehaald, worden uiteindelijk natuurlijk verbrand en leiden dus tot CO2 -uitstoot. Die extra uitstoot wordt nu helemaal niet meegenomen in ABP’s berekeningen.’


Immoreel
Het grootste deel van de extra investeringen van ABP in de fossiele sector ging naar Shell en ExxonMobil. ABP investeerde niet alleen extra in de olie- en gasindustrie, maar ook in de nog sterker klimaatvervuilende kolenindustrie: 265 miljoen méér dan het jaar ervoor. De totale investeringen in de fossiele-brandstoffensector kwamen daarmee uit op maar liefst 10,9 miljard euro.
Dat is volgens de onderzoekers niet te rijmen met de klimaatafspraken die gemaakt zijn onder het Parijs-akkoord, en met ABP’s eigen Visie 2020 die ABP in december 2015 lanceerde. ‘Het is immoreel en onvoorstelbaar dat de inleg van miljoenen deelnemers van ABP wordt geïnvesteerd in een sector die klimaatverandering veroorzaakt, enorme milieuschade aanricht en zorgt voor grove mensenrechtenschendingen’, zegt Cindy Coltman van Both ENDS. ‘Redenen genoeg voor ABP om zo snel mogelijk haar beloften waar te maken en te stoppen met investeren in fossiel. Collega-pensioenfondsen BPL en PME in Nederland en pensioenfondsen in bijvoorbeeld Noorwegen, Zweden en Denemarken laten zien dat dit wel degelijk mogelijk is.’

 

Vertraging

ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool wijt de vertraging in de verduurzaming van de aandelenportefeuille aan de extra moeite en tijd die het kost om informatie te verkrijgen over de bedrijven waarin het pensioenfonds investeert, zo liet ze optekenen het Financieele Dagblad. Ondanks de vertraging sprak ze de verwachting uit voor 2020 klaar te zijn met de aanpassing van de beleggingen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bertold op
Wat een gelul allemaal. Een pensioenfonds is er om te zorgen voor goede pensioenen. Niet om wereldverbeteraar te spelen. Met hun gratuite deugpraatjes.
Door Henk op
De vraag waar het ABP in belegt is alleen relevant in relatie tot het rendement. Allerlei andere doelen zijn individuele (politieke) keuzes en doen hier niet terzake.
Door Gerrie op
Lekker centjes. Stoppen in Schiphol. Scholte lucht happen
Door Spijker (n.v.t.) op
@Joost. Je moet eerst goed onderzoeken alvorens te oordelen. Heb je het artikel van BB van vandaag al gelezen?
Door Joost (beleidsmedewerker) op
Beste Spijker
Zeggen en doen is iets anders. Daar zijn onder andere politici sterk in. Veel beloven weinig geven doet een gek in vreugde leven. Ik ken het jaar rapport overigens wel. Jammer dat deze misstanden van ons pensioen geld gaat. De klimaatsverandering wacht niet op een compromis. (na vele jaren)
Door Spijker (n.v.t.) op
@Joost. Uit je reactie blijkt duidelijk dat je het ABP-plan voor duurzaam beleggen en het meest recente jaarverslag helemaal niet kent. Daarnaast geldt voor de transities van beleggingen hetzelfde als voor de transities van fossiel naar niet fossiel, palmolie naar geen palmolie e.d. namelijk dat je het niet van de ene op de andere dag kunt doen. Dat moet verantwoord gebeuren en daarvoor is tijd nodig. Als beleidsmedewerker leef je toch niet onder een steen?
Door Gijsbert op
Beleggen in aandelen Schiphol. Goed voor onze economie en het milieu
Door Joost (Beleidsmedewerker water) op
Helaas meneer Spijker heb ik me verdiept in het ABP beleid, voor zover transparant. ABP belegt in kern wapens, tabacindustrie en andere ongewenste producten. Door een beetje googelen zou u dit ook zo kunnen lezen. ABP bestuur geeft aan te overwegen hier mee te stoppen, mede door de maatschappelijke druk. Ook financiert ABP palmolieplantages in Indonesië goed voor het kappen van enorme regenwouden. Posco Daewoo, ABP zegt met het bedrijf te praten maar dat gaat zo stroperig ... het duurt nog jaren.
Dus kop in het zand als je niets wil weten en geniet lekker van een bloed rood gerand pensioen.
Kijk bijvoorbeeld eens bij nu . Nl
Door p op
Het aanpassen van de portefeuille aan een koolstofarme economie is één ding, maar het aanpassen van de portefeuille aan de klimaatveranderingen die nu al merkbaar zijn...is nog heel veel winst te halen
Door H. Wiersma (gepens.) op
@Criticus. Ik heb het over deelnemers. Je moet onderscheid maken tussen de inkomenseffecten in het verleden, nu en op lange(re) termijn.
Qua inkomensbeleid zijn werkende ambtenaren, alleen al dankzij een veel betere prijsindexering, de laatste 18 jaar veel beter af dan gepensioneerde ambtenaren. De pensioenen zijn sinds 2000 nauwelijks en na april 2009 niet meer geïndexeerd, bovendien werd eindloon middenloon en kregen veel gepensioneerden ook nog eens extra belastingverhogingen voor hun kiezen. Vandaar de grote inkomensachterstand op dit moment. Of de huidige negatieve effecten doorwerken voor de huidige werkenden is moeilijk te zeggen. Ik heb geen glazen bol, jij wel? Wat ik wel weet is dat de ABP-pot de laatste 20 jaar jaarlijks met gemiddeld ca. 7,5% is gestegen en de huidige pensioenaanspraken voor meer dan 50 jaar dekt, terwijl er rekening moet worden gehouden (DNB/wetgeving) met een achterlijke rekenrente van pakweg 1,2% voor toekomstige (!!!) pensioenen.