Advertentie
financiën / Nieuws

‘Meldplicht taxateurs alleen anoniem’

Een meldplicht voor taxateurs en curatoren van ongebruikelijke financiële transacties heeft alleen een kans van slagen als dat anoniem kan. ‘Privébelang gaat voor maatschappelijk belang, en terecht’, stelt directeur Ed van de Bijl van VastgoedPRO, de beroepsvereniging van makelaars en taxateurs.

10 augustus 2010

Witwassen
Van de Bijl reageert op een voorstel van het ministerie van Financiën om de meldplicht uit te breiden in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Het voorstel is ter consultatie voorgelegd aan marktpartijen, toezichthouders, brancheorganisaties en andere relevante partijen. De meldplicht zou op 1 januari 2012 moeten ingaan. Makelaars vallen er al onder. 

Maffia
VastgoedPRO heeft samen met andere organisaties gepleit voor uitbreiding van de meldplicht. ‘Het is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om ongebruikelijke en verdachte financiële transacties te melden als je daarvan op de hoogte bent’, zegt Van de Bijl. ‘Maar onder één voorwaarde: de melding moet anoniem kunnen. Stel dat je op de hoogte bent van een ongebruikelijke transactie waar de Joegoslavische maffia bij is betrokken, of de firma Holleeder. Als dat niet anoniem kan melden, komen al je gegevens in het strafdossier, tot de school van de kinderen aan toe.’

Tien meldingen
Anonimiteit maakt geen onderdeel uit van de nu voorgestelde uitbreiding van de meldplicht. ‘Als dat niet verandert, denk ik dat de meldplicht in de praktijk weinig kans van slagen heeft’, voorspelt Van de Bijl. Volgens hem worden jaarlijks hooguit tien meldingen gedaan van ongebruikelijke financiële transacties. ‘Wij hebben 800 kantoren. Er is er niet één bij die jaarlijks niet  een of twee ongebruikelijke transacties meemaakt.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

devries
Het is toch absurd niet? prive belang boven algemeen belang.
Als je niet meldt waar dat wel moet (meldingsplichtig) dan ben je medeplichtig niet?
En dus strafbaar. Flink hoge straffen er op en probleem lost vanzelf op.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Woz Taxateur / WOZ Taxateur
Geldt dit ook voor woz taxateurs? Zij screenen immers alle transacties op hun bruikbaarheid als vergelijkbaar transactiecijfer en zien misschien wel beter dan makelaars wat er in de markt gebeurd.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Mr. F. Breure / VVD-Burgerraadslid Zwolle
Ik neem aan, dat de optie vertrouwelijk melden wordt bedoeld: bij name bekend bij het ministerie, maar vertrouwelijk t.o.v. derden, waaronder in beginsel ook politie en OM. Anoniem melden leidt hier vermoedelijk vaak tot oneigenlijk gebruik en misbruik!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie