Advertentie
financiën / Nieuws

Meerderheid gemeenten voor verkoop Eneco

De verkoop van Eneco lijkt een kwestie van tijd. Uit een tussenstand blijkt dat de meeste gemeenteraden, samen goed voor een belang van circa 55 procent in het energiebedrijf, voor verkoop hebben gestemd

25 oktober 2017

De verkoop van Eneco lijkt een kwestie van tijd. Uit een tussenstand blijkt dat de meeste gemeenteraden, samen goed voor een belang van circa 55 procent in het energiebedrijf, voor verkoop hebben gestemd.

Aandelen

Eneco is in handen van in totaal 53 Nederlandse gemeenten. Die kijken naar hun aandeelhouderschap vanwege de splitsing van het concern in een netwerk- en een leveringsbedrijf. Aandeelhouders hebben tot en met 31 oktober de tijd om duidelijk te maken wat ze willen.

Duurzaamheid

Eerder stelde de ondernemingsraad van Eneco dat gemeenten die hun aandelen in het bedrijf willen verkopen, niet alleen moeten letten op de prijs, maar ook eisen moeten stellen aan een eventuele koper op het gebied van onder meer werkgelegenheid en duurzaamheid.

Voorwaarden

De raad van Rotterdam, met bijna 32 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder van Eneco, en andere gemeenten stemden onder voorwaarden in met het afbouwen van hun belang. De Haagse gemeenteraad is tegen de verkoop. Den Haag bezit 16,55 procent van de aandelen. Ook de gemeenteraden van onder meer Delft en Schiedam stemden tegen.

Minder aantrekkelijk

Tot nu toe heeft 24,9 procent van de aandeelhouders zich tegen de verkoop uitgesproken. Krijgt een koper meer dan 75 procent van het bedrijf in handen, dan krijgt hij daarmee volledige zeggenschap. Als dit percentage niet wordt gehaald, dat maakt dat Eneco mogelijk minder aantrekkelijk om over te nemen. In dertien gemeenteraden, goed voor in totaal een vijfde van de stukken, wordt de komende week nog gestemd. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie