Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer wil af van 'klaagsubsidie' discriminatie

De Tweede Kamer wil af van de 'klaagsubsidie' voor plaatselijke instanties waar mensen kunnen klagen over discriminatie. Sommige zogenoemde…

De Tweede Kamer wil af van de 'klaagsubsidie' voor plaatselijke instanties waar mensen kunnen klagen over discriminatie. Sommige zogenoemde antidiscriminatievoorzieningen (ADV) krijgen van de gemeente namelijk betaald per klacht.

Perverse prikkel
GroenLinks en PvdA spreken over een perverse prikkel. Zij kregen donderdag een meerderheid achter zich voor hun oproep aan het kabinet om deze manier van subsidie af te schaffen. Het kabinet zou in overleg met de gemeenten moeten zoeken naar een andere manier om ADV's te financieren.

Vertekend beeld
'Door geld te betalen voor elke klacht ontstaat een perverse prikkel om zo veel mogelijk klachten te verzamelen. Dat kan nooit de bedoeling zijn', aldus Nevin Özütok van GroenLinks. 'Niet alleen geeft dat een vertekend beeld van de hoeveelheid discriminatie, maar bovendien kost dit extra belastingcenten.' (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Zwaantje

Er zijn gezien de recente onderzoeken naar discriminatie op de arbeidsmarkt van mensen met een Niet-Nederlandse achtergrond en zwangerschapsdiscriminatie voldoende redenen om mensen die dit overkomt te helpen. Daar hoort een passende financiering bij en ruimte om meer in de preventieve sfeer te doen.

Op 7 juli 2017, 07:42
Ivo

Maar een bedrag per inwoner of arbeidsplaats heeft de perverse prikkel op meer klagen niet.

Op 7 juli 2017, 07:50
Wim Vreeswijk

Als burgers zich gediscrimineerd voelen kunnen ze zich bij de politie melden en die bepaalt dan wel of er sprake is van een strafbaar feit.

Op 7 juli 2017, 09:08
loek

@Zwaantje (Kadermedewerker WMO) op 7 juli 2017 07:42 Uw visie lijkt geënt op het zorgmodel van de wieg tot het graf. Als iedereen die zich in dit land op een of andere manier gediscrimineerd voelt (ja, voelt dus onderbuik), zich zou melden dan is er geen tijd meer voor het normale werk. Overigens is discriminatie op zich logisch. Er wordt bijv. volop geroddeld (zeker in de ambtelijke wereld)enz. Dat is ook een (erge) vorm van beschadiging. Gelukkig, ligt de Klaagmuur niet in Nederland alhoewel je soms anders zou denken. Inderdaad, zoals Vreeswijk stelt, meld je bij de Politie en verder niet zeuren.

Op 7 juli 2017, 09:44

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in