Pensioenfonds ABP haalt, na een fout, circa drie miljoen euro aan ten onrechte uitgekeerd pensioen terug bij 700 gepensioneerden. Zij ontvingen de afgelopen vier jaar van ABP een partnertoeslag, terwijl zij daar, volgens ABP, geen recht op hadden.
ABP haalt bij 700 gepensioneerden pensioengeld terug
Na een fout haalt pensioenfonds ABP zo'n drie miljoen euro aan ten onrechte uitgekeerd pensioen terug bij 700 gepensioneerden. Zij…
Gedupeerd
De gepensioneerden wisten dit niet en worden hierdoor flink gedupeerd. Zij hebben het ontvangen pensioengeld al uitgegeven en moeten nu van een verlaagd pensioen duizenden euro’s terugbetalen. Dit meldt tv-programma Meldpunt (MAX), dat vrijdagavond aandacht aan de zaak besteedt.
SVB
De fout werd eind 2014 gemaakt door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die had niet aan APG, de uitvoeringsorganisatie van ABP, doorgegeven dat de inkomenssituaties van de betrokken pensioendeelnemers was veranderd. Daardoor hadden zij geen recht meer op een toeslag van ABP.
Terugvorderingsactie
Zo stapelde een maandbedrag van een paar honderd euro zich op tot duizenden euro’s aan onterecht uitgekeerd pensioen per persoon. ABP heeft excuses aangeboden voor de wijze waarop de gedupeerden zijn overvallen door de terugvorderingsactie. Uiteindelijk moet het te veel ontvangen pensioengeld overigens wel worden terugbetaald, aldus ABP. Ook de SVB verontschuldigt zich.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
"De gepensioneerden wisten dit niet en worden hierdoor flink gedupeerd."
Door ambtenaren in de problemen? Dan niets terug betalen!
Burgers betalen al teveel belasting en er is genoeg van burgers gestolen uit de pensioenpot in de jaren 90 en nimmer terug gestort. Verreken het daar maar mee.
Ambtenaren verspillen jaarlijks opzettelijk miljarden en de burger weer bloeden?
Verantwoordelijke ambtenaren ontslaan, direct.
2 partijen die elkaar de zwarte piet toespelen.
Fout of niet hieraan voorafgaand zijn ook als eens de partnertoeslag van € 130,00 door het ABP ingetrokken en weer hersteld.
Je kunt niet na 5 jaar laten weten oh er is een fout gemaalt en het dan verhalen op de deelnemers van het ABP.
Deze geeft zelf al aan dat deze materie complex is en eigenlijk aan de gewone burger niet meer is uit te leggen.
Van 1989 tot 1995 andere rekenmethode dan daarna.
Ervoor andere rekenmethode.
Wijzigingen van franchisebedragen.
Volgens mij ontvangen deze organisaties bij wijzigingen in je huishouden ook bericht van de gemeenten, dus hadden ze het kunnen weten.
Volgens mij valt er heel wat op uitvoeringskosten te bezuinigen als de rekenregels vereenvoudigd worden.
Dan wordt het ook meteen duidelijker.
Zeker vervelend en ongepast als een overheidsinstantie fouten maakt. Nog vervelender dat ook bij APG geen belletje gaat rinkelen. Bij 3 miljoen moet er toch een afwijking zijn geweest van de prognoses. Maar ook een ontvanger moet wakker blijven. Als je inkomenssituatie verandert terwijl je pensioen ontvangt, heb je dus ergens extra inkomstenstromen buiten dat pensioen. Dan mag toch ook van een deelnemer wel worden verwacht dat hij nagaat of die gegevens bij APB zijn verwerkt. Die zijn ook gewoon terug te vinden op het overzicht.
Als deelnemer van ABP zie ik het niet zitten dat ABP die kosten geheel voor zijn rekening neemt en ook niet dat SVB vrijuit gaat. Maar volledig afwentelen op de gepensioneerden is m.i. ook niet redelijk. Mij persoonlijk lijkt verdeling over de drie partijen een faire oplossing. Ieder een derde van de schade.
Beste redactie BB,
Waarom 2 verschillen artikelen over hetzelfde onderwerp?
https://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieu …