Overslaan en naar de inhoud gaan

CBS: schuld voor gemeenten blijft stijgen

In 2012 gaven de gemeenten ruim 52 miljard euro uit, terwijl er 49 miljard euro binnenkwam. De eerste helft van dit jaar is het tekort weer…

De schuld van gemeenten blijft maar stijgen. Halverwege dit jaar is de gezamenlijke schuld bijna 51 miljard euro. De schuld stijgt al zes jaar en is bijna 14 miljard hoger dan halverwege 2007. Dat meldt donderdag het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Grondverkopen
Vooral in 2009 en 2010 waren er hoge tekorten, onder meer door teruglopende grondverkopen en gemeentelijke maatregelen om de lokale economie te stimuleren. Door minder uit te geven, wisten gemeenten in de 2 jaren daarna het tekort terug te dringen.

Stijgende lasten
In 2012 gaven de gemeenten ruim 52 miljard euro uit, terwijl er 49 miljard euro binnenkwam. De eerste helft van dit jaar is het tekort weer iets hoger dan in het eerste halfjaar van 2012. Dat komt onder meer door de stijgende lasten voor bijstandsuitkeringen.

Afnemende vorderingen
Tegenover de oplopende schulden staan de afnemende vorderingen. Zoals bijvoorbeeld banksaldi, verstrekte leningen en deposito's. Van 2009 op 2010 steeg de waarde van de vorderingen nog door de winst op de verkoop van Nuon en Essent. Deze bedroeg voor de betreffende gemeenten 5,7 miljard euro. Maar daarna daalden de vorderingen gestaag: van 33 miljard euro midden 2010 tot bijna 25 miljard halverwege dit jaar.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma

Als de schulden van de gemeenten al 6 jaar stijgen wordt het eens tijd dat gemeenten echt gaan bezuinigen. Tot nu toe zijn ze niet verder gekomen dan minder méér uitgeven. Daarnaast is er veel gegokt en zijn er weer veel statussymbolen en megalomane projecten gerealiseerd.

Op 2 november 2013, 19:56

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in