Overslaan en naar de inhoud gaan

Herstel overheidsfinanciën gaat uitzonderlijk snel

Het begrotingstekort daalt van 5,2 procent dit jaar naar 3,7 in 2011 en naar verwachting 2,2 procent in 2012. Daarmee zit het al weer ruim…

De Nederlandse overheidsfinanciën herstellen zich uitzonderlijk en historisch gezien ongekend snel. Dat zei CPB-directeur Coen Teulings dinsdag in een toelichting op de jongste ramingen van het Centraal Planbureau.

Tekort daalt
Het begrotingstekort daalt van 5,2 procent in 2010 naar 3,7 in 2011 en naar verwachting 2,2 procent in 2012. Daarmee zit het al weer ruim onder de afspraken van de eurolanden.

Politieke beslissing
Teulings noemt de daling van 3 procent in twee jaar tijd ongekend snel, maar wil niet ingaan op de vraag of het bezuinigingspakket van 18 miljard euro dat het kabinet heeft opgesteld nu minder urgent is. ,,Het tempo van de bezuinigingen, daar blijf ik buiten. Dat is een politieke beslissing."

Minder koopkracht
Teulings stelt wel dat als het kabinet doorgaat in het afgesproken tempo dat leidt tot een iets minder sterke economische groei en minder koopkracht. Tegelijk geldt: wat de overheid nu wegwerkt aan tekort, hoeft ,,morgen niet meer", aldus Teulings. 

Niet stoer doorgaan
Nu de overheidsfinanciën sneller lijken te herstellen dan gedacht, mag de overheid niet ,,stoer doorgaan" met de voorgenomen bezuinigingen op de onderkant van de samenleving. Dat zei voorzitter Jaap Smit van vakcentrale CNV dinsdag in een reactie op de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

Druk van ketel
,,Het is mooi dat het begrotingstekort sneller daalt dan gedacht", zei Smit. De voorzitter van de christelijke vakcentrale vindt dat de ruimte die hierdoor ontstaat, ten gunste moet komen van de onderkant van de samenleving. Nu de druk van de ketel is, vindt hij dat de overheid goed moet overwegen wat zij bijvoorbeeld wil met de Wajongers, in plaats van zomaar het mes te zetten in de bestaande regelingen voor jonggehandicapten.

Zorgen
Agnes Jongerius, voorzitter van vakcentrale FNV, maakt zich vooral zorgen over de koopkracht, die mede door de bezuinigingen van de overheid onder druk staat. Het kabinetsbeleid is slecht voor de economie en de koopkracht van de mensen, liet zij in reactie op de CPB-raming weten.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem

Eindelijk weer eens een goed-nieuwsbericht, maar er ontbreekt iets. Waarom wordt er geen verklaring gegeven voor deze snelle daling. Komt het door de bezuinigingsmaatregelen of het aantrekken van de economie of...?

Op 23 maart 2011, 07:46
Andries van den Berg

Willem, je weet het toch economie is een wetenschap die nooit iets verklaard en meestal verkeerd voorspelt.
Een hoop loos geabracadabra met een groot salaris, en natuurlijk een bonus.

Op 23 maart 2011, 08:15
Jan

Wat denken jullie van de stijging van de brandstofprijzen? Het grootste deel van deze stijging komt in de kas van de overheid terecht.

Op 23 maart 2011, 08:48
wik

de foutmarge van ramingen door het CPB rond economische groei, werkloosheid, begrotingstekort, etc. ligt de laatste jaren ongeveer rond de 50%.
Ter herinnering: de voorspelling van de werkloosheidscijfers door het CPB ten tijde van de financiele crisis in 2008 (oplopend tot 700.000 in 2010). Nu dienen ook de cijfers rond het begrotingstekort met de nodige voorzichtigheid te worden geinterpreteerd.

Op 23 maart 2011, 09:14
Niek

Net als bij de dekkingsgraad van de pensioenfondsen gaat men van te sterk wisselende kengetallen uit. Gevolg is paniekvoetbal en een gigantische verkwisting van tijd die we best voor iets anders hadden kunnen gebruiken. Het wordt tijd dat dit land weer eens stabiel en consequent wordt geleid en dat politici die er alleen voor zichzelf zitten en daarom moeten scoren, geweerd worden. Er zijn helemaal geen bezuinigingen nodig als we met gewoon boerenverstand de zaken aanpakken. En dat gedoe met die bonussen. Van mij mag de directeur van Albert Heijn best 10 miljoen verdienen maar ik ga daar dan niet meer winkelen want ze halen het toch uit de prijs van de produkten. Alle medewerkers van hoog tot laag in dienst van overheid, semi-overheid en alle gesubsidieerde instellingen, moeten in mijn ogen voldoen aan de Balkenende norm in die zin dat niet meer dan een ministerssalaris mag worden uitgekeerd. Zo ja, persoon aanslaan voor 100% inkomstenbelasting en subsidie terugvorderen wegens onverantwoord handelen.

Op 23 maart 2011, 09:23
Arnold

Iedereen die oproept tot beperktere bezuinigingen: er is nog steeds sprake van een begrotingsTEKORT. Als dat prive doet wordt je failliet verklaard, als je dat als gemeente doet kom je onder toezicht te staan en als de staat dat doet vindt iedereen dat heel normaal. Wie mag die jarenlange tekorten dan gaan betalen? Juist, toekomstige generaties. En dat noemen socialisten sociaal? Ik noem dat a-sociaal, straks zijn de aardgasbaten weggevallen en de kosten door vergrijzing hoog opgelopen en dan mogen we ook nog het potverteren van deze tijd op gaan lossen. Heel sociaal hoor...

Op 23 maart 2011, 09:26
Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur

Korte termijn denken omzetten in lange termijn, zou al fijn zijn. Los van korte termijnomstandigheden is het goed om regelmatig het takenpakket eens tegen het licht te houden. Het steeds maar uitdijen lijkt niet nodig en ook niet wenselijk. Nu met de moderne media is het steeds makkelijker om gebruik te maken van kennis en kunde van burgers zelf. Wat is nodig dat de overheid doet en voor wie? Of zoals de aloude term, kerntakendiscussies voeren en dan niet alleen als er problemen zijn maar in ieder geval aan het begin van elke raadsperiode.

Op 23 maart 2011, 10:01
H. Wiersma

Was Teulings niet die directeur die al regelmatig de plank missloeg? Misschien goed om het CPB eens te checken op deze prognoses.

Op 23 maart 2011, 23:50
Jan

En toch maar strak en stijf blijven bezuinigen, vooral op de lager betaalden. Ik ben het geheel eens met Smit (CNV).

Op 24 maart 2011, 17:35
Arjan Gelder

Het is tijd voor een totaal ander beleid.:

Pak de miljarden boekhoud fraude aan
binnen gemeenten en provincies.
Dan zullen vele bezuinigingen overbodig
zijn.
Draai de verregaande decentralisatie
terug. Wij leven nu in een land van
Russisch roulette.
De gigantische verkokering moet worden
aangepakt. Er zijn veel te veel toezicht-
houders binnen de collective sector met
allerlei bureaucratie. Alleen het echte
toezicht w.o. inspecties faalt.
4.Basis inkomen voor iedereen met
verplicht vrijwilligerswerk van 20 uur per
week wanneer men geen betaald werk
heeft, maar wel kan werken. Veel
subsidies zullen verdwijnen en de loon-
kosten gaan omlaag. Ook ww, wao en
aow verdwijnen. Je hebt één basis-
inkomen. Je krijgt veel minder
bureaucratie.
5.De inkomens in de collectieve sector op
de werkvloer gaan fors omhoog. Alleen
dan krijg je b.v. de broodnodige
verzorgenden in de ouderen zorg.

Welke partij durft echt het verschil te maken? Waarschijnlijk geen enkele. Creativiteit is ver te zoeken. Het moet anders en het kan anders! Het is tijd voor een nieuwe partij: "Partij Voor Gerechtigheid".

Op 25 maart 2011, 11:11

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in