Overslaan en naar de inhoud gaan

Bezuinigingen worden voelbaar

Nadat er eerst vooral veel over is gepraat, beginnen de bezuinigingen nu echt neer te slaan in overheidsorganisaties. De voorlopige balans:…

Acht op tien

Acht op de tien ambtenaren merken inmiddels de gevolgen van de bezuinigingen op de werkvloer. Opvallend is dat provincieambtenaren tot op heden significant minder van de bezuinigingsmaatregelen merken dan hun collega’s bij het Rijk en de gemeenten.

Personeel

Deze conclusies kunnen worden ­getrokken uit onderzoek van Binnenlands Bestuur in samenwerking met Hay Group. Aan de enquête ­‘Bezuinigingen en baantevredenheid bij de overheid’ deden 1809 mensen mee, overwegend ambtenaren en bestuurders. Voor alle overheidslagen geldt dat de genomen maatregelen vooral de ­omvang van de personeelsformatie ­raken en veel minder de activiteiten.

Bedrukt
Wat betreft de formatie is de stemming over het algemeen bedrukt. Aan het eind van deze kabinetsperiode in 2014 verwacht vrijwel iedereen dat de eigen organisatie is gekrompen. Verreweg het somberst zijn de werknemers bij het Rijk en de provincies: meer dan de helft houdt er rekening mee dat het aantal fte’s afneemt met minimaal 10 procent. Een daling van 20 procent of meer wordt zelfs ook niet uitgesloten. Gemeentepersoneel houdt het op een personeelskrimp tussen de 1 en 10 procent.

Takenpakket

De enquête maakt duidelijk dat er vooral wordt gesneden in de formatie, maar (vooralsnog) veel minder in het takenpakket. Bijna de helft van alle respondenten geeft aan dat hun organisaties onvoldoende duidelijk hebben in welke activiteiten het mes moet en in welke juist niet. Vooral bij het Rijk zijn die keuzes (nog) niet gemaakt. Daar bestaat vooral de vrees dat de kaasschaaf er over gaat. Bij provincies en gemeenten is het vertrouwen groter dat bij bezuinigingen echte keuzes worden gemaakt. ­Belangrijke kanttekening is wel, dat als al in de activiteiten wordt gesneden, het niet de verwachting is dat ook in de juiste ­activiteiten het mes gaat.

Kostenverhogend

Het onderzoek laat zien dat er grote zorgen bestaan over de effectiviteit van de overheidsorganisatie als gevolg van de besparingsmaatregelen. Echt helpen doen de bezuinigingen naar verwachting van de respondenten niet. Op korte termijn worden weliswaar kostenbesparingen geboekt, maar op lange termijn werken de maatregelen juist kostenverhogend. Vooral ambtenaren in rijksdienst zijn wat dat betreft pessimistischer dan hun decentrale collega’s. Somberheid is ook troef waar het gaat om de organisatiedoelen. Die kunnen volgens bijna de helft van de respondenten op de langere termijn niet meer worden gerealiseerd.

Overbodige handelingen

Over het algemeen zien de respondenten weinig ruimte om nog efficiënter te werken. Het afschaffen van de parafencultuur, verbetering van de processen of meer ICT; het helpt allemaal weinig. Het hoogst scoort nog het weghalen van overbodige handelingen dan wel dubbel werk. Het verwijderen van dubbele verantwoordelijkheden leidt tot meer efficiency en een meer resultaatgerichte organisatie. Als immers duidelijk is wie verantwoordelijk is en wat van een ieder wordt verwacht, wordt sturen op ­resultaat makkelijker. 

Geen keuzes

Opvallend is dat medewerkers die aangeven weinig ruimte te zien efficiënter te werken, evenmin een slagvaardige organisatie tot stand zien ­komen. Daarvoor worden er geen of te beperkte keuzes gemaakt. Het heersende idee is alles nog te moeten doen, maar dan wel met minder middelen. Vooral bij het Rijk is het geloof in het ontstaan van een kleinere maar meer slagvaardige overheid gering: meer dan helft van de respondenten heeft er geen fiducie in. Een nog ruimere meerderheid verwacht dat de gewenste kwaliteitsslag uit blijft.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bart

Provincieambtenaren voelen de bezuinigingen wel degelijk! Wellicht dat de provincies met een zware geldbuidel dit minder hebben?
Misschien niet alle provincies op 1 hoop gooien? slecht voor de beeldvorming.

Op 21 april 2011, 09:12
klaas beekman

Door het zijn van loket van de overheid maakt dat gemeenten er taken bij krijgen de komende jaren. Als ook invuller van de enquete zeg je dan dat er per saldo waarschijnlijk geen reductie van de totale omvang zal zijn. Hetgeen niet wil zeggen dat er niet net als bij provincie en rijk drastisch op onderdelen bezuinigd wordt. Dus de daling van 20% is bij de gemeenten op onderdelen er ook wel maar wordt over het totaal gezien gecompenseerd door bijkomende (gedecentraliseerde) taken op terrein van jeugdzorg en wajong etc..

Op 21 april 2011, 09:19
Bjorn

Ook moet niet vergeten worden dat de meeste provincies al in 2010 of daarvoor gereorganiseerd hebben. Daardoor zal er waarschijnlijk minder gesneden worden dan bij het rijk

Op 21 april 2011, 09:51
Hans Visser

'Geen fiducie' is een mooi woord voor geen geloof meer en groot verder afnemend vertrouwen. Steeds weer en meer blijken die zachte factoren een steeds grotere en hardere impact te krijgen op mensen en hun inzetbereidheid. Des te meer de erkenning voor gevoel en emoties vermeden wordt des te groter de spanning 'onder het dagelijks werken' wordt opgebouwd en Mentaal Verzuim eerder zal toenemen dan afnemen. Daarmee wordt wel aanwezig vermogen steeds minder benut. Er zit een steeds grotere berg geld gevangen in de organisatiecultuur. Een cultuurtje dat maar niet snapt wat mensen nodig hebben om alles wat zij in huis hebben ook te willen blijven geven! Zo, dat ben ik ook weer eens even kwijt.

Op 21 april 2011, 11:58
H. Wiersma

Het wordt de hoogste tijd dat er een denktank vaart gaat zetten achter de innovatie van bestuurlijk Nederland (de inrichting stamt uit 1850!). Met steeds maar het gebruik maken van lapmiddelen gaan we het niet redden.

Op 21 april 2011, 18:58
Joyce

En veel provincies hebben besluiten over bezuinigingen uitgesteld tot de Provinciale Statenverkiezingen begin maart. Nu met de nieuwe coalities komen deze er zeker aan.

Op 22 april 2011, 08:31
Vieve ter Laak - Heldere Zaken

Goede opmerking:
Verantwoordelijkheden goed beleggen is de manier om in deze storm toch het overzicht te houden en resultaatgericht te werken.
In mijn praktijk waarin ik ambtenaren en teams train en coach op Slimmer Werken komt dit telkens met stip op 1 op de lijst tijdvreters.

Op 26 april 2011, 12:23

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in