VNG wil eigen schadeverzekeraar voor gemeenten oprichten
Een eigen schadefonds voor gemeenten kan volgens de VNG flinke besparingen opleveren.
De VNG werkt aan het oprichten van een eigen schadeverzekeraar voor gemeenten. Het initiatief staat ter bespreking op de agenda voor de aankomende ALV op 26 juni. Het is onderdeel van een groter plan, genaamd het Risicobeheerfonds, waar gemeenten op basis van solidariteit hun financiële risico’s kunnen afdekken.
Nu via aanbestedingen
Belangrijke schadeverzekeringen die gemeenten op dit moment inkopen, doorgaans via aanbestedingen, zijn brandverzekeringen, aansprakelijkheidsverzekeringen, ongevallenverzekeringen en wagenparkverzekeringen. Volgens PIANOo, het Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, is de verzekeringsmarkt voor decentrale overheden momenteel beperkt tot 2 à 3 verzekeraars.
Eigen risicobeheersing
Die zullen zich wel even achter de oren krabben als zij de plannen van de VNG lezen, want de gemeentekoepelorganisatie wil de risicobeheersing volledig zelf gaan organiseren. Het plan voor het Risicobeheerfonds bestaat uit drie onderdelen: zo komen er risicolabels per thema, risicoadviseurs en tot slot een eigen schadeverzekeringsmaatschappij die zal werken op basis van solidariteit en gelijkheid.
Besparing
Dat betekent dat gemeenten per risicothema, denk bijvoorbeeld aan het risico op schade aan gebouwen, hetzelfde tarief betalen. Alleen de omvang van een gemeente heeft invloed op wat een gemeente aan premie betaalt. Het lokale risico op schade dus niet. Voor het thema gebouwen heeft de VNG al enkele berekeningen gedaan. De potentiële besparing op premies voor alle gemeenten samen komt bij een eigen schadeverzekeraar uit op meer dan 100 miljoen euro per jaar.
Ontzorgen
Los van de financiële besparing is de eigen verzekeraar ook bedoeld om gemeenten ‘volledig te ontzorgen op verzekeringsgebied’. ‘Enerzijds op personele kosten vanwege het wegvallen van aanbestedingen. Anderzijds omdat de eigen verzekeraar afwikkeling van alle schades voor haar rekening neemt.’ Eventuele vrijgekomen capaciteit binnen gemeenten kan dan extra worden ingezet op risicomanagement, om daarmee premiebesparingen te realiseren.
Definitief besluit
Het VNG-bestuur geeft aan enthousiast te zijn over het idee, dat nog wel door datzelfde bestuur moet worden goedgekeurd. Wel wil de VNG eerst de Commissie Financiën, het College voor Dienstverleningszaken, de concerncontrollers van de 100.000+ gemeenten en het RPO (Risico Platform Overheden) naar het plan laten kijken. Op basis van het advies van die partijen besluit de VNG uiteindelijk definitief over de oprichting van het Risicobeheerfonds en de eigen schadeverzekeraar. Gemeenten kunnen individueel besluiten over deelname.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
In ieder geval aan het verzekeren van onroerend goed e.d. kunnen grote risico's zijn verbonden. Reeds lang bestaande verzekeringsmaatschappijen kunnen deze risico's op dit moment onderling goed verdelen. Met startende Gemeenten zal dit proces minder goed gaan verlopen. Wellicht is het mogelijk om via aanbesteding collectief (via het VNG) goede/betere verzekeringsvoorwaarden af te sluiten?