Advertentie
financiën / Nieuws

Eén loket voor afhandeling bevingsschade

Bewoners in het aardbevingsgebied kunnen vanaf 19 maart terecht bij één loket voor de volledige afhandeling van schade aan huizen en gebouwen als gevolg van de gaswinning in Groningen. Dat staat in het Protocol mijnbouwschade Groningen waarover de provinciale en gemeentelijke bestuurders in Groningen overeenstemming hebben bereikt met het kabinet.

31 januari 2018

Bewoners in het aardbevingsgebied kunnen vanaf 19 maart terecht bij één loket voor de volledige afhandeling van schade aan huizen en gebouwen als gevolg van de gaswinning in Groningen. Dat staat in het Protocol mijnbouwschade Groningen waarover de provinciale en gemeentelijke bestuurders in Groningen overeenstemming hebben bereikt met het kabinet.

Begrenzing

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en Groningse bestuurders lichtten woensdagmiddag op het provinciehuis de nieuwe regels toe voor de afhandeling van schade door de gaswinning in Groningen. Belangrijk is dat er niet meer een geografische begrenzing is van het bevingsgebied. Ook is het 'bewijsvermoeden' bij een schademelding het uitgangspunt. Dat houdt in dat als er een vermoeden van verband is tussen schade en een beving, dat de schade dan wordt vergoed.

Onafhankelijk

Voor de afhandeling wordt de Tijdelijke commissie mijnbouwschade Groningen ingesteld. Die beslist onafhankelijk van de NAM en de overheid over de oorzaak van de schade en de schadevergoeding. Wie het daar niet mee eens is kan een eigen deskundige inschakelen voor een contra-expertise.

Behalve nieuwe schades gaat de commissie ook alle schademeldingen afhandelen die sinds 31 maart 2017 zijn ingediend. Dat zijn er inmiddels al zo'n 8000. Daarnaast krijgen de openstaande schademeldingen van vóór 31 maart 2017 een passende oplossing aangeboden, zo is overeengekomen. Daar gaat het om zo'n 6000 schademeldingen. 'De Groningers hoeven het gevecht met de NAM niet meer aan te gaan', zegt Wiebes 'We zaten te veel vast in oud denken en dit is een fundamentele stap', zegt Wiebes. De minister benadrukt dat de Groningers met het nieuwe loket recht wordt aangedaan. 'Daar hebben we de NAM niet voor nodig. Ik regel aan de achterkant wel de financiering.' 

Drempel 

Volgens de Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar zijn de partijen met de komst van het nieuwe schadeloket een grote drempel overgegaan. Het verruimen van de begrenzing van het bevingsgebied en de makkelijkere bewijsvoering 'dragen bij aan een beter gevoel van rechtvaardigheid', stelt hij. 'Ik hoop dat dit een voorbode is van hoe we de versterking gaan vormgeven. Dan kunnen de mensen hun leven weer leiden. Zo ver zijn we nog lang niet, maar dit is een goede stap.' Burgemeester Anno Hiemstra van Appingedam is blij dat ook de maatschappelijke organisaties achter het nieuwe protocol staan. 'We moeten nu wel zorgen dat het gaat werken. Ook moeten we nu de versterkingsoperatie oppakken. Deze aanpak was in goede harmonie. Houden we dat vol, dan ontstaat er in Groningen een echt toekomstperspectief.'


Alles op alles

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders houdt zich vooral bezig met de uitvoering. 'We proberen dat allemaal voor 19 maart te regelen. Er komt ergens frictie en dat moeten we beheersen.' Dat beaamt minister Eric Wiebes. 'Er zullen dingen zijn die beter kunnen, maar geef begrip aan de mensen die alles op alles zetten om dit goed te regelen.'

Politiek

In politiek Den Haag wordt positief gereageerd op de jongste afspraken over de afhandeling van de schade door aardbevingen in Groningen. De VVD, de grootste regeringspartij, is blij voor al die Groningers die in onzekerheid zitten, dat deze belangrijke stap nu is gezet. 'Nu is het tijd om de schade zo snel mogelijk daadwerkelijk uit te keren', aldus Kamerlid Dilan Yesilgöz. Coalitiepartner D66 noemt het een eerste stap vooruit. De minister moet nu snel aan de slag gaan, vindt Kamerlid Rob Jetten. 'Alle Groningers met scheuren in hun huis moeten zo snel mogelijk worden geholpen. Schade moet snel en ruimhartig worden vergoed.' Regeringspartij CDA is opgelucht. 'De eerste stap is gezet, maar het is een kleine stap. We zijn er nog lang niet. De uitvoering moet nu vlot worden opgepakt', benadrukt Agnes Mulder.

Duidelijkheid

Carla Dik-Faber van coalitiegenoot ChristenUnie wijst erop dat Groningen al jaren zit te wachten op een fatsoenlijke afhandeling van aardbevingsschade. 'Het is goed dat dit kabinet kiest voor het belang van de Groningers en het geven van duidelijkheid'. Oppositiepartijen plaatsen, ondanks de algemene tevredenheid, ook kanttekeningen. 'Het is wel een blamage dat ze zo lang op zich hebben laten wachten', vindt Liesbeth van Tongeren (GroenLinks).

Overwinning

De SP viert het protocol als een 'overwinning van de Groningers op Shell en de regering'. Kamerlid Sandra Beckerman waarschuwt wel dat muizengaatjes in de nieuwe regels moeten worden dichtgetimmerd, 'want Shell blijft vechten om onder zijn verplichtingen uit te komen'. PVV-Kamerlid Alexander Kops noemt de nieuwe regels 'goed nieuws!'. Hij vindt dat het 'juridisch geneuzel rond het schadeprotocol de boel lang genoeg heeft getraineerd'. Volgens de PvdA zijn nu daden nodig. 'We moeten nu doorpakken: de gaswinning verminderen, investeren in de regio en nu eindelijk allemaal achter de Groningers gaan staan', aldus Kamerlid Henk Nijboer.

NAM

Ook de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zegt verheugd te zijn over het nieuwe schadeprotocol voor gedupeerden van de aardbevingen die door de gaswinning in Groningen worden veroorzaakt. 'Vanaf nu kan het Rijk de afhandeling van de schade door aardbevingen weer voortvarend oppakken. NAM staat met dit protocol nu definitief voor de toekomst op afstand van die schade-afhandeling', reageert directeur Gerald Schotman. De topman van het gasbedrijf, dat in handen is van Shell en Exxon Mobil, benadrukte ook nog eens dat de NAM de aardbevingsschade zal blijven vergoeden. Daar ontstonden afgelopen weekend zorgen over toen bleek dat aandeelhouder Shell een eerdere aansprakelijkheidsverklaring had ingetrokken. Het energiebedrijf liet dinsdag weten dat het de NAM zal blijven steunen en bereid te zijn daar garanties voor af te geven. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Een eerste stap in de goede richting. Maar hoe wordt straks omgegaan met:

-de waardevermindering (zwaarte waardevermindering clusteren)?

-het aardbevingsbestendig maken (o.a. ook van monumenten)?

-de toekomstige aardbevingsschade van (reeds) gerepareerd onroerend?

Kortom, er zijn bij de uitvoering nog aardig wat hobbels te nemen.
Advertentie