Overslaan en naar de inhoud gaan

Veenendaal verliest strijd om kabelbelasting

Voordat het echt niet meer mag nog even snel een belasting opleggen en zo miljoenen euro’s binnentikken. Alleen jammer voor de gemeente…

Voordat het echt niet meer mag nog even snel een belasting opleggen en zo miljoenen euro’s binnentikken. Alleen jammer voor de gemeente Veenendaal dat ze er de kleine lettertjes niet goed hadden gelezen. De hoogste bestuursrechter deed dat wel en die zet een streep door de aanslag.

Het ging om een speciale belasting op het geheel aan kabels en leidingen die netbeheerder Stedin door de gemeente heeft lopen. Het heffen van die zogeheten precariobelasting mag tot 2022, nadat de Tweede Kamer in 2017 besloot tot afschaffing. Voor de eerste vijf jaar na die afschaffing was een overgangsregeling afgesproken.

 

Verordening

In 2015 stelde de gemeenteraad van Veenendaal voor het heffen van precariobelasting de benodigde verordening vast, maar deze werd pas in november 2017 op de juiste wijze bekendgemaakt in het gemeenteblad. Netbeheerder Stedin kreeg vervolgens een maand later een aanslag opgelegd voor het jaar 2016 ‘ter zake van het hebben van buizen, kabels, draden of leidingen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond.’

 

Directe werking

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Stedin was het er niet mee eens en startte een juridische procedure, die nu door de Hoge Raad is beslecht. Ter beoordeling lag de vraag of de gemeente wel bevoegd was de aanslag op te leggen. Nee, zo oordeelde het Hof Leeuwarden-Arnhem eerder: de aanslag ontbeert een wettelijke grondslag. Sinds 1 juli 2017 mag er volgens de Gemeentewet geen precariobelasting meer worden geheven. Wel geldt er nog een overgangsregeling tot 2022, maar daarvan mochten alleen die gemeenten gebruik maken die op of vóór 10 februari 2016 al een belastingverordening hadden voor het heffen van precariobelasting op nutswerken. Die overgangsregeling was naar het oordeel van het Hof in het geval van Veenendaal niet van toepassing, omdat deze pas op 9 november 2017 is gepubliceerd en op 11 november 2017 in werking trad.

Volgens de Hoge Raad is het Hof er terecht vanuit gegaan dat de per 1 juli 2017 afschaffing directe werking heeft zodat – tenzij de overgangsregeling van toepassing is – na die datum geen precariobelasting geheven kan worden.

 

12 miljoen

Veenendaal vroeg jaarlijks een bedrag van ruim 1,8 miljoen euro van Stedin. Door de uitspraak van de Hoge Raad loop Veenendaal, opgeteld sinds 2016, naar schatting zo’n 12 miljoen euro aan kabelbelasting mis. Acht miljoen euro daarvan was al geïnd.

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma

En hoe zit het met de precariorechten en/of gebruiksvergoedingen die het Rijks Vastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB), vroeger Dienst der Domeinen, zelf heft? Mag hier met twee maten worden gemeten of zijn die contracten inmiddels al beëindigd?

Op 2 februari 2021, 10:28
Hans

Dan is die 8 miljoen euro die Veenendaal wel binnen heeft onterecht geïnd en moet terug naar de rechthebbende, lijkt mij. Ben benieuwd of hun klanten er ook nog iets van zien.

Op 2 februari 2021, 10:34
Jan

Wat ontzettend dom om die verordening zo laat te publiceren! Er is veel te weinig aandacht bij gemeenten voor het juist en tijdig publiceren van verordeningen.

Op 2 februari 2021, 11:17
Laurens Beijen

In het artikel staat: "Sinds 1 juli 2017 mag er volgens de Gemeentewet geen precariobelasting meer worden geheven." Dat vraagt om een nuancering: de afschaffing van de precariobelasting geldt alleen voor netwerken van nutsbedrijven.

Op 2 februari 2021, 16:37
H. Wiersma

@Laurens Beijen. En mag het Rijk dit zelf dan wel?

Op 3 februari 2021, 17:41

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in