Advertentie
financiën / Nieuws

Den Haag gaat door met ontwikkeling cultuurpaleis

De gemeente Den Haag gaat door met de bouw van het nieuwe cultuurpaleis Spuiforum. Nieuwbouw is goedkoper dan renovatie.

25 september 2013

Den Haag gaat door met de ontwikkeling van een cultuurpaleis in het centrum. Uit onderzoek blijkt dat nieuwbouw goedkoper en rendabeler is dan renovatie van de bestaande theaters en daarmee is de komst ,,onherroepelijk''. Dat zeiden de wethouders Marnix Norder (Stadsontwikkeling) en Marjolein de Jong (Cultuur) woensdag.

181 miljoen
Het zogeheten Spuiforum komt aan het Spui, in het centrum van de stad. Het moet het onderkomen worden van het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. De Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater worden gesloopt. Den Haag heeft maximaal 181 miljoen euro over voor het project. In 2018 zou het forum zijn deuren moeten openen.

Verspilling belastinggeld
Volgens Den Haag zijn het Danstheater en de Philipszaal uit 1987 aan het einde van hun levensduur. Het nieuwe complex zou zeker 40 jaar kunnen worden gebruikt. Om het project is in Den Haag veel te doen. Tegenstanders vinden het een verspilling van belastinggeld. Dat verzet is er niet alleen bij de oppositie, maar ook bij coalitiepartij PvdA.

Tegenstand blijft
Vanwege de ophef vroeg de gemeenteraad in juli om te kijken of renovatie ,,significant beter en goedkoper'' zou zijn. Als dat het geval was, zou de gemeente voor opknappen gaan. Maandag werden de resultaten van het onderzoek naar buiten gebracht. Renovatie zou 7,5 miljoen euro meer kosten en per jaar 1,5 miljoen euro minder opleveren dan nieuwbouw. Ondanks die cijfers blijft er tegenstand. ,,De deuren moeten open. Dan gaat het vanzelf leven'', zegt Norder daarover.

Uitkomst helder
De gemeenteraad debatteert op 31 oktober over het project, maar dat gaat volgens Norder alleen over het bestemmingsplan. Het besluit om te gaan bouwen is volgens hem al genomen. ,,De gemeenteraad besloot in juli: het wordt A of B. De uitkomst is nu zo helder, daar kan weinig misverstand over zijn'', aldus de wethouder.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Hoogste tijd om de culturele gebouwen van Den Haag eens opnieuw door te lichten (second opinion). Als de huidige gebouwen niet eens 30 jaar meegaan waarom zou een nieuw gebouw dan 40 jaar functioneren? Kortom, een rekensommetje dat grote vragen oproept. Alleen het woord 'cultuurpaleis' lijkt al op de voorgenomen bouw van een nieuw statussymbool te duiden. Het gemeentebestuur van Den Haag kan beter met twee benen op de grond blijven staan.
r van den hoff / directeur
"Het Danstheater en de Philipszaal uit 1987 zijn aan het einde van hun levensduur": na een kleine 30 jaar dus. Concepten en lifecycles worden nog steeds korter, dus die genoemde 40 jaar is weer om de berekening rond te krijgen en geen realiteit. Zo trekken onze bestuurders zich niets aan van de inzakkende economie met alle gevolgen van dien en blijven gewoon dom zakken geld uitgeven, zelfs nog tegen de wil in van de bevolking. Democratie? Weer decadent regenten gedrag ten voeten uit!
Janssen / Boekhouder
Dit is het resultaat van een steeds groter wordende en bemoeizuchtige overheid, met politieke agenda zonder zich maar ook iets aan te trekken van de burgers die het geld op tafel moeten leggen.

Anderzijds veel burgers stemmen op de sociaal democraten, en de rest interesseert het niet. In het kort Eigen Schuld.
Advertentie