Advertentie
financiën / Nieuws

Steeds meer vet op de botten van pensioenfonds ABP

Het vermogen van Nederlands grootste pensioenfonds is in de eerste drie maanden van dit jaar met bijna 11 miljard euro toegenomen.

20 april 2023
Pensioen geld
Shutterstock

De financiële positie van ABP is in het eerste kwartaal van 2023 licht verbeterd. Het ambtenarenpensioenfonds noteerde voor het eerst sinds een jaar weer een plus van 2,3 procent op het beleggingsresultaat.

Afdelingshoofd Openbare Werken

JS Consultancy
Afdelingshoofd Openbare Werken

Leidinggevende Klant Contact Centrum & Burgerzaken

Gemeente Meierijstad
Leidinggevende Klant Contact Centrum & Burgerzaken

Verplichtingen

In de eerste drie maanden van dit jaar steeg de actuele dekkingsgraad met 1 procent van 110,9 naar 111,9 procent. Dat is goed nieuws voor de deelnemers van het fonds. De dekkingsgraad van een pensioenfonds geeft namelijk een indicatie of een pensioenfonds nu en in de toekomst de pensioenen kan uitbetalen. De dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen het beschikbare vermogen (470 miljard euro) en de verplichtingen van ABP. Dat laatste betreft alle huidige en toekomstige pensioenuitkeringen. Daarvoor is een bedrag nodig van 420 miljard euro.

Groei vermogen

Blijkens het kwartaalbericht van het ABP steeg het vermogen van de pensioenreus met bijna 11 miljard euro door een positief rendement. De verplichtingen namen eveneens toe, met 6 miljard euro. Dat komt doordat de rente in het eerste kwartaal iets daalde (-0,1 procent).

Vet op de botten

ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen zegt in een reactie blij te zijn na een turbulent beleggingsjaar in 2022 in het eerste kwartaal weer geld verdiend te hebben met de beleggingsportefeuille. ‘Onze financiële positie is op orde en we hebben wat vet op de botten’, aldus Van Wijnen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
En.........hoe zit het nou precies met het beleggingsdebacle van 17,6% verlies van het ABP over 2022?
Advertentie