Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Dekkingsgraad ABP weer op 105 procent’

De dekkingsgraad van pensioenfonds ABP staat hoogstwaarschijnlijk weer op 105 procent. Het pensioenfonds komt pas volgende maand weer met…

Januari
Het zou voor het eerst in een jaar tijd zijn dat het fonds op een dekkingsgraad boven de 105 procent uitkomt. Een woordvoerder vertelt dat het fonds pas op 20 januari de dekkingsgraad per 31 december publiceert. ‘Dat doen we iedere maand zo, dus daar gaan we nu niet van afwijken.’ Doorgaans kloppen de berekeningen van RTL Z wel aardig, maar de woordvoerder wil ze dus niet bevestigen of ontkennen.

Herstelfase
Aangenomen dat de cijfers kloppen en het pensioenfonds de dekkingsgraad boven de kritische grens van 104,3 procent drie kwartalen achter elkaar volhoudt, dan krijgt het fonds meer vrijheid van De Nederlandsche Bank in het beleggingsbeleid en komt het uit de herstelfase. Zolang het fonds in deze fase zit, mag het risicoprofiel niet worden verhoogd.

Rekenrente
De reden dat het pensioenfonds uit de problemen lijkt, ligt in het feit dat de rekenrente de afgelopen tijd fors is gestegen. Sinds eind augustus is de rente met bijna 1 procentpunt gestegen tot 3,4 procent. De dekkingsgraad van het ABP stond eind augustus nog op 88 procent en eind november al op 99 procent. De ABP-woordvoerder bevestigt dat de dekkingsgraad ongeveer met 13 punten stijgt bij 1 procentpunt renteverhoging.

Beurskoersen
Wat ook helpt zijn de gestegen beurskoersen die momenteel op het hoogste punt van het jaar staan. Nadeel is dat de obligatieportefeuille de afgelopen maanden wel met miljarden in waarde is gedaald. Toch kan het fonds door de verbeterde dekkingsgraad al weer voorzichtig gaan denken aan gedeeltelijke compensatie van inflatie. Die vindt plaats bij een dekkingsgraad tussen de 105 en 135 procent.

Indexatie
Vanaf 135 procent volgt voor de 2,6 miljoen ambtenaren volledige indexatie voor inflatie en loonstijgingen en kan het bestuur besluiten onder voorwaarden de misgelopen compensatie van de afgelopen jaren te indexeren. Een pensioenfonds wordt al gezond verklaard bij 125 procent dekkingsgraad.

Premie
Het ABP zal de pensioenpremie overigens wel verhogen vanaf 1 april 2011 vanwege de stijging van de levensverwachting.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan

Zo zie je maar: de rekenrente hoeft maar even wat te stijgen en het pensioenfonds is weer uit de zorgen. Reden te meer om nu eindelijk eens over te stappen op de gemiddelde rekenrente van de afgelopen tien jaar. Dat vangt al die schokken op. Dan zijn die paniekreacties niet meer nodig.

Op 20 december 2010, 19:13
Steven de Jong

Helaas van korte duur.....
Als gevolg van de gestegen leeftijdsverwachting zullen de ruime eindloonpensioenen en kapitaal gedekte nabestaandenpensioenen de dekking fors doen afnemen. De actieven zullen hun eigen gestegen levensverwachting en die van de inactieven en gepensioneerden gaan bijpassen.
Als waardering voor deze bijdrage krijgen de actieven de risico's op de eigen uitkering! Werkgevers en vakbonden wordt wakker en zorg ervoor dat die ene dag van de week waar men voor werkt ook genuttigd kan worden op pensioenleeftijd.

Op 21 december 2010, 08:16
Steven de Jong

Als aanvulling op Jan:
Inderdaad een goed idee om de rekenrente te maximeren op 2%. En hiernaast een splitsing aan te brengen in beheer van kapitaal voor actieven, inactieven en gepensioneerden.
Tegenvallers en meevallers worden zo op een eerlijke wijze tussen de doelgroepen verdeeld. Ook zal indien te weinig is gespaard de gevolgen hiervan op iedereen verhaald worden (gestegen leeftijdsverwachting --> actieven betalen dmv premieverhoging, inactieven en gepensioneerden dmv afstempeling). Solidair zal dan ook zijn dat de ruimer bedeelde toezeggingen ook hun eigen tekorten opvangen, ipv deze bij de toezeggingen op risicobasis te verhalen.

Op 21 december 2010, 08:37
Niek

Ik ben toch wat voorzichtig geworden de laatste jaren. De ambtenarenlonen en -pensioenen zijn een mooi onderwerp om door politici weggevreten te worden. Pas weer praten als de greep in de kas t.b.v. 25 miljard van ca. 15 jaar geleden terugbetaald is. En nu eens een rustig stabiel systeem van monitoring opbouwen dat niet van tijdelijke schommelingen afhankelijk is.

Op 21 december 2010, 10:36

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in