Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg verliest miljoenen door Ierse staatsobligaties

De provincie Limburg heeft een papieren verlies van 17 miljoen euro op staatsobligaties van landen als Ierland, Spanje, Portugal en…

Niet geschrokken
De provincie Limburg is niet geschrokken van het verlies van 17 miljoen, dat dagblad De Limburger deze week constateerde. ‘Wij zijn ons goed bewust van kredietrisico’s. Vorig jaar achtte de provincie Griekse staatsobligaties nog een te groot risico’, zegt woordvoerder Egbert Hanssen. ‘Wettelijk  gezien hadden wij dat toen kunnen doen, maar uit voorzichtigheid kozen wij daar niet voor.’

Verlies hoort erbij
Dat de provincie nu toch 17 miljoen verlies zou maken als ze een groep staatsobligaties zou verkopen die onder druk staan, is voor Limburg geen reden tot paniek. ’Als je nu wilt terugtrekken, dan verlies je. Maar het is een momentopname. Als je gewoon de looptijd laat gaan, dan maken tussentijdse fluctuaties niets uit. En paniek lost niets op. Een tijdelijk, papieren verlies op een deel van de aandelen of obligaties hoort erbij,’ zegt Hanssen.

 

Geld genoeg

De provincie Limburg komt niet snel in de verleiding om een groot verlies te nemen op bijvoorbeeld de Ierse staatsobligaties. ‘Wij kunnen de rit gewoon uitzitten. Wij hoeven die staatsobligaties niet vervroegd te verkopen. Ook bij eventuele investeringen of onverwachte uitgaven niet. Wij hebben altijd geld. Wij hebben door verkoop van Essent anderhalf miljard vermogen. Een miljard daarvan hebben we weggezet, over een half miljard kunnen we direct beschikken.’

 

Triple A

Grote vermogensbeheerders die veel werken voor de lagere overheden, zoals BNG Vermogensbeheer en APG, onderschrijven de visie van de provincie Limburg, dat de risico’s bij bijvoorbeeld Ierland geen reden tot paniek zijn. Als je een goed gespreide portefeuille hebt en niet tussentijds uitstapt, is het een tijdelijk papieren verlies met een aanvaardbaar risico. Toch houden vermogensbeheerders dergelijke afwaardering van kredietrisico’s sterk in de gaten. 'Wij beheren de portefeuilles actief, onze analisten beoordelen constant de actuele situatie, maar dat gaat verder dan alleen de rating van de bureau's,' zegt Harmen Geers van APG.

Onrustig
Marc de Bruijn van BNG benadrukt dat zij rond dit soort onrust op de markten de klanten extra informeert. BNG gaf onlangs ook een zienswijze over de Ierse staatsobligaties: 'De afwaardering van Ierland tot de A-status van kredietwaardigheid geeft aan dat markten zich onrustig maken over de ontwikkelingen daar, vooral rondom Ierse banken. Voor ons reden om onze posities in Ierland niet uit te breiden en als er een goede mogelijkheid zich voordoet wat te reduceren'.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief


Eisen
Voor beleggen door Nederlandse overheden geldt een minimumeis van AA- (AA-minus) . 'Maar Ierse staatsobligaties voldoen volledig aan deze eisen want ze gelden als solvabiliteitsvrij', zegt De Bruijn. Maar bijvoorbeeld de provincie Gelderland, die vier miljard voor de NUON-aandelen ontving, kiest enkel voor staatsobligaties met triple-A (AAA-status).

Goed huisvaderschap

Zelfs als de kredietwaardigheid van Ierland nog verder lager wordt beoordeeld, is er echter geen wettelijke verplichting voor overheden om hun Ierse obligaties met verlies te verkopen. De toetsing van de kredietwaardigheid gebeurt bij aankoop. Daarna geldt het begrip “goed huisvaderschap”, je moet er goed voor zorgen.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

piet brontsema

gewoon nog even in kas houden

Op 30 november 2010, 08:11
huisman

Het blijft makkelijk gokken met geld van een ander.

Op 30 november 2010, 08:15
Oscar

Als de provincies kennelijk zoveel geld (teveel) hebben dat zij het moeten uitzetten, waarom velagen ze dan de provinciale opcenten en belastingen niet?

Op 30 november 2010, 09:25
Niek

Er is pas wat verdiend als er betaald is en er is pas wat verloren als je die krengen met verlies verkocht hebt.
Maar @oscar heeft wel een punt. Waarom moet Limburg - net als Noord-Holland - zoveel miljoenen in beheer hebben. Nergens voor nodig. Een beperkte reserve moet voldoende zijn. Voor de rest moet men het "teruggeven" aan degene die het opgebracht hebben.

Op 30 november 2010, 10:23
Pieter

Titel van het artikel is nogal tendentieus. Via http://www.limburgsecourant.nl/nieuws/gemeente/maastricht/6506/beleggingen-provincie-limburg-renderen.html een meer genuanceerd verhaal. Per saldo leveren de uitzettingen een positief resultaat op.

Op 30 november 2010, 15:48
Rikje

Eisen is toch een plaat in limburg aan de voet bij het drie landen punt !!
 Maar bijvoorbeeld de provincie Gelderland, die vier miljard voor de NUON-aandelen ontving ..... EN hoe zit dat met het verlies van die Maddof, daar hoor je niemand meer over volgens mij was dat ongeveer 21 milj.
Ik heb hier niks van terug gezien als inwoner van deze provincie, ze vertellen me constant dat er geen geld is en geen werk.

Op 16 juli 2017, 00:56

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in