Overslaan en naar de inhoud gaan

Vallen of opvallen

Meer dan honderdduizend ouderen komen er elk jaar op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis na een val.

Meer dan honderdduizend ouderen komen er elk jaar op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis na een val. Dat zijn 3 van elke 100 ouderen. Dat zijn er 300 per dag. Daarvan hebben er zeventigduizend ernstig letsel - 2 van elke 100 ouderen, 200 per dag. Uiteindelijk overlijden per jaar vijfduizend mensen door een val, 15 mensen per dag. Dat is veel leed. En, ja, dat zijn ook veel kosten van ziekenhuizen en verpleegtehuizen. En veel zorgmedewerkers.

Veel valpartijen zijn te voorkomen met cursusjes valpreventie. Dat stond ook in het regeerakkoord. Maar u weet, het kabinet is zelf gevallen. Nu krijgen nog maar weinig ouderen zo’n valpreventie- cursus. Waarom doen we dat niet veel meer? Omdat in dit land de boekhouders regeren. Hier heerst de gesel van financiën. Hier willen we eerst alles tot achter de komma geregeld. Hier denken we jarenlang na over wie moet betalen. Daarnaar is uitgebreid onderzoek gedaan. 

Door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie en de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Geriatrie samen. En wat blijkt? Als ouderen een hoger risico hebben op vallen door ‘onderliggende of bijkomende problemen’, dan kunnen zij een cursus valpreventie krijgen van een fysiotherapeut. Te betalen door de zorgverzekering. 

Laat de ouderen niet vallen

Maar als ouderen een hoger risico hebben op vallen zónder onderliggende of bijkomende problemen, dan hebben ze slechts recht op een ‘valpreventieve beweeginterventie van een gecertificeerde aanbieder in het gemeentelijk domein’. Een b-keus, te betalen door de gemeente. De vervolgvraag is dan op basis van welke indicatie een oudere naar wie wordt doorverwezen. Daar gaat het onderzoek diep op in. 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Je kunt het natuurlijk ook simpel houden. Besteed de tijd niet aan indicaties voor een cursus maar aan de cursus zelf. Laat zowel de zorgverzekeraars als de gemeenten cursusjes valpreventie geven. Zodat zo weinig mogelijk ouderen vallen. De zorgverzekeraars verdienen de kosten vanzelf terug, want er komen minder mensen in het ziekenhuis. En de gemeenten krijgen misschien wat compensatie van het rijk voor de kosten, en misschien ook niet. Niet zo belangrijk in dit geval. 

Belangrijk is vooral het tempo. Elke dag eerder begonnen, bespaart veel leed. Veel mooi beleid begint met actieve gemeenten met goede wethouders. Laat niet de boekhouders het tempo bepalen maar de wethouders die willen opvallen!

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in