Advertentie
financiën / Redactioneel

1,8 miljard extra

Nederland gaat dan toch door de knieën en doet mee aan de reddingsoperatie van 30 miljard euro voor het noodlijdende Griekenland. Het land had in 2009 een tekort op de begroting van 12,9 procent van het bruto binnenlands product in plaats van de maximale 3 procent, afgesproken in 1997 in het Stabiliteitspact.

16 april 2010

Tsja, gaan we in Binnenlands Bestuur nu ook al over begrotingstekorten van vreemde mogendheden schrijven, zal menigeen denken. Wel als we het hebben over de rekening. Want Nederland gaat 1,8 miljard euro lenen als Griekenland daar om vraagt. Ondertussen worstelt de politiek met een bezuinigingsoperatie van 29 miljard op de overheidsuitgaven. Er wordt onder meer gewikt en gewogen over: een kortere WWuitkering; afschaffen hypotheekrenteaftrek; hoe snel de AOW-leeftijd naar 67 jaar; een hogere eigen bijdrage aan de zorg. En gemeenten krijgen een bezuinigingsopdracht van circa 1,7 miljard euro structureel opgelegd. Dit is slechts een greep uit de vele bezuinigingsvoorstellen. We weten nauwelijks hoe we het bij elkaar geschraapt moeten krijgen.

 

En dan lenen we nog maar eens 1,8 miljard euro aan Griekenland. Tuurlijk tegen een rente van 5 procent. Maar wat als Griekenland niet betaalt, te laat betaalt, over de rente gaat onderhandelen, niet voldoende bezuinigt of gewoon weer liegt en bedriegt over tekorten en bezuinigingsmaatregelen? Wie gaat de rekening dan betalen?

 

De doos van Pandora is nu geopend. Portugal, Spanje, Italië en zelfs België kunnen in dezelfde problemen komen als Griekenland. Gaat Nederland aan die landen ook dergelijke leningen met een boterzachte rente verstrekken?

 

Het Stabiliteitspact is onder leiding van de toenmalige premier Kok en minister van Financiën Zalm niet voor niets tot stand gekomen. De grote angst was toen dat de landen in de zogeheten knoflook-belt er geen begrotingsdiscipline op na zouden houden en de rekening daarvan bij de andere lidstaten zouden leggen.

 

Een bail-out is verboden, bepaalden de Europese leiders toen. Dat is precies wat er nu wél gaat gebeuren. Niemand vraagt zich af of het verstandig is als Nederland straks nog meer moet ombuigen omdat de lening aan Griekenland net zo goed een ongedekte cheque kan zijn. Alle zekerheden van Griekenland blijken keer op keer géén zekerheden. En mocht straks blijken dat het weer zo is gegaan, dan kijkt de politiek naar de Nederlandse overheid of die nog iets meer aan synergie kan doen om het extra tekort van 1,8 miljard euro op te vangen.

 

Gemeenten en provincies zijn dan al gauw het eerste vangnet. We kunnen natuurlijk ook de lasten voor de burger nog meer verhogen.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

rwindt / machteloze burger
hoogleraar Boot had een heel heldere analyse bij Nova woensdagavond.
Wat Griekenland betreft zitten de EU landen in de boot. De andere landen zijn financieel gezonder. Indien Griekenland niet de noodzakelijke maatregelen neemt heeft de hulp geen zin.

Ik denk dat men het punt aan het afwachten is waarop ook de bevolking zelf inziet hoe de vlag ervoor staat. Boot stelt dat er o.a. 20 procent vermindering moet komen van salarissen. De ambtenaren staken daar zelfs nog als het land met een been in een faillisement staat.
Marten / gemeenteambtenaar
Zo snel mogelijk die monetaire unie uit en een nieuwe munteenheid beginnen met financieel wel stabiele en betrouwbare landen.
jos vernooij / communicatie-adviseur
We maken toch lekker 2% winst op Griekenland. Bij een spaarbank krijg ik minder. Het is wel niet de woekerrente die Nederland en Duitsland wilden (voor 3% lenen bij de Europese bank lenen en dat voor 7% doorgeven aan Griekenland) , maar toch een winst van € 36 miljoen per jaar is niet gek. Zouden we ook zoveel aan Spanje, Portugal en België kunnen verdienen?
Advertentie