Overslaan en naar de inhoud gaan

'Britse overheids-IT moet en kan fundamenteel anders'

In de Britse overheids-IT worden miljarden verspild en daar is een fundamenteel andere benadering voor nodig, stelt de Britse denktank…

Miljarden

In het rapport 'System Error: fixing the flaws in government IT' constateert de denktank dat een fors deel van de 16 miljard pond die de Britse overheid aan IT uitgeeft, verspild wordt. Miljarden kostende projecten, zoals die rond de identiteitskaart en de gezondheidszorg, moesten gestaakt worden, vooral omdat opdrachtgevers veronderstellen dat alles volgens rationele en voorspelbare trajecten verloopt. Ondertussen duurt een gemiddeld aanbestedingstraject 77 weken, waardoor de kans dat het vervolgens gerealiseerde systeem niet aan de eisen voldoet, wel heel erg groot maakt. 

 

Wendbaar

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het Institute for Government ziet twee sporen waarmee verbetering is te realiseren. Eén spoor is de toepassing van het 'agile'-principe - bekend onder softwareontwikkelaars - op alle grote projecten waarbij ICT een belangrijke rol speelt. 'Agile' (wendbaar) is een methode waarbij een project wordt opgedeeld in hanteerbare brokken die op basis van voortdurende feedback van gebruikers en collega's worden uitgewerkt en op zichzelf nooit een risico voor de verdere voortgang van het project vormen. Aanpassing aan nieuwe (politieke) prioriteiten zou dan ook veel makkelijker kunnen.

 

Complex

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De complexiteit van overheids-IT is groot en aan verandering onderhevig, stelt Ian Magee senior fellow van de denktank, ´dus je moet niet van tevoren lange aanbestedings- en ontwikkeltrajecten vaststellen die van nature niet vatbaar zijn voor nieuwe ervaringen en inzichten.´

 

Platform

Een tweede spoor is een overheidsbrede ‘platform-benadering’ van de fundamentele kanten van ICT, zoals gezamenlijke inkoop en de gemeenschappelijke realisatie van faciliteiten en diensten, mede met behulp van open standaarden. Dit moet aanzijnlijke kostenbesparingen kunnen opleveren, meent de denktank. Deze benadering is in Nederland overigens ook min of meer terug te vinden in de recente 'i-Srategie' die in de nota Compacte Rijksdienst is verwerkt. 

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in