Een eenvoudige vraag die via e-mail is gesteld, wordt bij een op de zes gemeenten nog steeds niet beantwoord. Dat is de uitkomst van het e-mailonderzoek van Webdam.
Een op zes gemeenten reageert niet op e-mail
Een eenvoudige vraag die via e-mail is gesteld, wordt bij een op de zes gemeenten nog steeds niet beantwoord. Dat is de uitkomst van het…
Webdam stuurde alle gemeenten in Nederland een e-mail, zogenaamd namens een burger die wilde weten of zijn zoon in aanmerking kwam voor Leerlingenvervoer. Van 84,4% kwam binnen acht werkdagen een antwoord, 15,6% reageerde helemaal niet.
Slechts 22,4% van de gemeenten stuurde een ontvangstbevestiging, waarvan bijna de helft een onvoldoende in het onderzoek scoorde, omdat niet werd vermeld wat er met de vraag was gedaan en wanneer men een antwoord terug kon verwachten.
Meer dan de helft van de gemeenten (55,8%) reageerde nog dezelfde dag met een compleet antwoord of met de naam en telefoonnummer van een medewerker of afdeling waar meer informatie te krijgen was.
Opvallend was het grote verschil tussen hoe gemeenten met het verzoek omgingen, stellen de onderzoekers: soms moest de verdere afhandeling schriftelijk gebeuren en vroeg men om het adres van de vragensteller – waarna in dit geval het antwoord een paar dagen later alsnog via e-mail kwam. In een ander geval kwamen er vanuit één gemeente verschillende antwoorden van verschillende personen.
Een conclusie van het onderzoek is dat de responstijden en het uberhaupt reageren op e-mail de afgelopen jaren slechts licht verbeterd is. Gemeenten reageren snel of ze reageren helemaal niet, zo concluderen ze. Ook viel het de onderzoekers op dat steeds meer gemeenten geen e-mailadres meer vermelden, maar vragen alleen nog via formulieren gesteld kunnen worden. (MV)