Advertentie
digitaal / Nieuws

‘Weg met de WhatsApp-buurtpreventie-borden’

Hij stond aan de wieg van het televisieprogramma 'Keuringsdienst van waarde' en was nauw betrokken bij de oprichting van het eerste slaafvrije chocolademerk. Tegenwoordig zet filmmaker Roland Duong zich in voor de bescherming van onze data. In de podcast 'De Slag om het Internet' gaat hij onder meer de strijd aan met WhatsApp-buurtpreventie-borden.

31 mei 2021
Whatsapp-buurtpreventie-shutterstock-1385731361.jpg
Shutterstock

Hij stond aan de wieg van het televisieprogramma 'Keuringsdienst van waarde' en was nauw betrokken bij de oprichting van het eerste slaafvrije chocolademerk. Tegenwoordig zet filmmaker Roland Duong zich in voor de bescherming van onze data. In de podcast 'De Slag om het Internet' gaat hij onder meer de strijd aan met WhatsApp-buurtpreventie-borden.

Aanmelden via Facebook

Roland Duong maakt zich boos over de roof van consumentendata door Facebook. Daarom ergert hij zich aan het gemak waarmee overheden burgers naar sociale media verwijzen. 'Krijg ik weer een brief van de gemeente Amsterdam, dat ik me kan aanmelden voor een buurtevenement via Facebook…' Hij overweegt serieus om een rechtszaak te beginnen. 'Ik wil een juridische stok achter de deur vinden om de overheid te verbieden om vitale burgerinformatie via private ondernemingen te laten weglekken.'

 

Signal-buurtpreventie

Maar zo ver is het nog niet. Vooralsnog zet hij in op kleine, mediagenieke acties die het bewustzijn onder burgers en overheden moeten vergroten. In een aflevering van zijn podcast 'De Slag om het Internet' onderzoekt hij wat er voor nodig is om een 'Signal-buurtpreventie-bord' te laten plaatsen. Signal is een privacy-vriendelijke, open source berichtendienst. Dat maakt Signal een verbetering ten opzichte van WhatsApp, dat veel buren nu gebruiken om informatie aan elkaar door te geven over ongure types op straat, redeneert Duong.

 

Geprivatiseerd

Het blijft verrassend makkelijk om een Signal-buurtpreventie-bord te bestellen. 'Wat mij het meest heeft geschokt, is dat de gemeente verwijst naar een private onderneming als je om zo'n bord vraagt,' vertelt hij. 'Een medewerker van de gemeente Amsterdam gaf me het webadres van een bedrijf dat zulke borden op aanvraag maakt. Het verbaast me dat de veiligheid in de openbare ruimte blijkbaar al zo geprivatiseerd is.'

 

Metadata

Het doel van de actie is echter niet om onderbemande gemeenten te bashen, maar om burgers bewust te maken van het feit dat ze met het veiliger maken van de fysieke ruimte een digitale misstand laten voortbestaan. Facebook, de eigenaar van WhatsApp, heeft de metadata van alle buurtpreventie-groepen stevig in handen. Niet iedereen beschouwt dat als een probleem. Naar aanleiding van de podcast-aflevering werd Duong benaderd door iemand uit Geldermalsen, die het WhatsApp-buurtpreventie-bord in zijn eigen buurt wil laten vervangen. 'Eén beheerder van de bijbehorende WhatsAppgroep was om, maar de anderen beheerders zijn sceptisch.' Via de gemeente proberen ze toch het doel te bereiken.

 

Niks symbolisch aan

Privacy- en veiligheidsexperts zijn doorgaans wél doordrongen van de nadelen van WhatsApp. Sommige critici verwijten Duong dat hij niet ver genoeg gaat en alleen het ene reclamebord in de publieke ruimte inruilt voor het andere. Zelf ziet hij het vooral als een symbolische actie, maar wel één met een concreet en urgent doel: heel Nederland zo snel mogelijk van WhatsApp af krijgen. 'Daar is niks symbolisch aan. Signal is een makkelijke stap voor iedere burger om het internet weer iets eerlijker en veiliger te maken.'

 

Vegarookworst

Duong ziet paralellen met de strijd die hij in 'Keuringsdienst van waarde' moest voeren om erachter te komen wat er in ons eten zit. 'Voedselproducenten waren toen vaak net zo ondoorzichtig als de marktpartijen die onze data verwerken.' Dat hij regelmatig op scepsis stuit, deert hem niet. 'Vijftien jaar geleden werd ik nog meewarig aangekeken door een manager van Unilever als ik begon over vleesvervangers. Tegenwoordig verkoopt Unox vegetarische rookworsten.'

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

B. Janssen / Ambtenaar
@P: het gaat niet om gratis, maar om vermeend "groot bereik". Het is inderdaad belachelijk dat overheden meegaan in trends als Facebook en Whatsapp omdat de burger dat zo "fijn" zou vinden. Maar hier zou betrouwbaarheid en transparantie veel belangrijker moeten zijn. Stuur een Appje en het wordt geregeld? Wie kan dat met enige rechtszekerheid omgeven? Stop met flauwekul en gebruik gewoon legitieme kanalen als overheid. Saai? Helemaal niet en betrouwbaar is gewoon belangrijker!
Dick van Elk / Directeur
Wanneer begint de overheid een veilig en betrouwbaar internet? Een dergelijk infrastructureel nutsbedrijf bespaart de overheid en dus de samenleving inclusief (de meeste) bedrijven en andere organisaties minstens honderden miljoenen euro's per jaar.
Arno / Consultant
@Dick van Elk: PTT (KPN) heeft dat in 1997 al geprobeerd. Totale flop geworden. De kracht van Internet is dat het een wereldwijd web is. Een landje als Nederland kan wel een eigen eiland willen, maar dat gaat werken.
Arno / Consultant
*gaat niet werken. (essentieel woordje in mijn post weggevallen.
Hoekstra / Ambtenaar
Duong heeft helemaal gelijk. Overheden maar ook zorgverzekeraars en andere private partijen die ruimhartig mee eten uit de staatsruif moet verboden worden om vitale contacten (vragen, klachten, deelname, in- of uitschrijving)) via twitter, facebook, Whatsapp, instagram maar ook signal of telegram te laten lopen. Gemakzucht, onnozelheid en zuinigheid zorgt ervoor dat de relatie burger/overheid niet meer zonder tussenkomst van private partijen kan. En ja, post is ook privaat maar wel beschermd door het briefgeheim. Stoppen met onzinnige a-sociale media.
2C
Prima initiatief van Duong, om WhatsApp (=Facebook) te laten vervangen door het open source en non-profit messenger systeem Signal. Helaas interesseert dit probleem (de ongebreidelde marktmacht van tech platforms) de gemiddelde burger en ook de overheid geen bal, door een combinatie van lethargie, desinteresse, domheid, onverschilligheid, luiheid, onwetendheid en pure gemakzucht ("iedereen heeft toch WhatsApp"). Ongeveer 10 jaar geleden was er een initiatief om het gebruik van open source en open standaarden te stimuleren binnen overheden, maar dit initiatief is een stille dood gestorven.Daarentegen wordt de macht van tech platforms tegenwoordig juist actief versterkt door overheden, omdat men denkt overal een App en een smartphone voor te moeten hebben, waardoor Apple (iOS) en Google (Android) plus de telecombedrijven zich in de handen wrijven, want zonder smartphone ben je ook volgens de overheid tegenwoordig 'persona non grata'.Zo is dus ook bijvoorlbeeld de Digid App een foute ontwikkeling omdat ook de (Rijks)overheid zich weer totaal afhankelijk maakt van Google's Play Store en Apple's Appstore, waardoor de macht van deze bedrijven en platformen weer wordt vergroot, omdat de overheid het je min of meer verplicht dit te gebruiken, waaraan deze bedrijven vervolgens weer geweldig aan kunnen verdienen, door de handel in gebruikersprofielen en advertenties.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
De scepsis over de vegetarische rookworst van Unox is overigens meer dan terecht. Die is namelijk niet te hachelen.
Rik / journalist
Roland Duong heeft volkomen gelijk. Ik erger mij ook al jaren aan het feit dat publieke organisaties als omroepen, gemeenten etc. je min of meer dwingen om gebruik te maken van een uiterst dubieuze organisatie als Facebook. Facebook is bewust ontworpen om inbreuk te maken op onze privacy. Het zou publieke (en andere) organisaties verboden moeten worden om gebruik te maken van Facebook c.q. om te vragen om in te loggen met een Facebook account. En dat op Europese schaal.
Jeffrey / Beleidsadviseur
Vervang het door het aloude 'Attentie Buurtpreventie' bord. Dan hoef je het niet bij elke wisseling van chatapp aan te passen.Verder zouden gemeenten zelf in moeten zetten op een privacyvriendelijk platform waarin buurtpreventie, inspraak en contact met de overheid een plek krijgen. Daarmee kan de afhankelijkheid van commerciële aanbieders op zijn minst sterk verminderd kunnen worden.
Paul / projectleider
Tja het is 'gratis', dus heel aantrekkelijk voor gemeenten.

Ook bedrijven als Facebook kunnen/willen best diensten aanbieden zonder gegevens te verzamelen, maar dan moet je ze wel met € betalen.

Advertentie