Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Weg met de WhatsApp-buurtpreventie-borden’

Hij stond aan de wieg van het televisieprogramma 'Keuringsdienst van waarde' en was nauw betrokken bij de oprichting van het eerste…

Hij stond aan de wieg van het televisieprogramma 'Keuringsdienst van waarde' en was nauw betrokken bij de oprichting van het eerste slaafvrije chocolademerk. Tegenwoordig zet filmmaker Roland Duong zich in voor de bescherming van onze data. In de podcast 'De Slag om het Internet' gaat hij onder meer de strijd aan met WhatsApp-buurtpreventie-borden.

Aanmelden via Facebook

Roland Duong maakt zich boos over de roof van consumentendata door Facebook. Daarom ergert hij zich aan het gemak waarmee overheden burgers naar sociale media verwijzen. 'Krijg ik weer een brief van de gemeente Amsterdam, dat ik me kan aanmelden voor een buurtevenement via Facebook…' Hij overweegt serieus om een rechtszaak te beginnen. 'Ik wil een juridische stok achter de deur vinden om de overheid te verbieden om vitale burgerinformatie via private ondernemingen te laten weglekken.'

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Signal-buurtpreventie

Maar zo ver is het nog niet. Vooralsnog zet hij in op kleine, mediagenieke acties die het bewustzijn onder burgers en overheden moeten vergroten. In een aflevering van zijn podcast 'De Slag om het Internet' onderzoekt hij wat er voor nodig is om een 'Signal-buurtpreventie-bord' te laten plaatsen. Signal is een privacy-vriendelijke, open source berichtendienst. Dat maakt Signal een verbetering ten opzichte van WhatsApp, dat veel buren nu gebruiken om informatie aan elkaar door te geven over ongure types op straat, redeneert Duong.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Geprivatiseerd

Het blijft verrassend makkelijk om een Signal-buurtpreventie-bord te bestellen. 'Wat mij het meest heeft geschokt, is dat de gemeente verwijst naar een private onderneming als je om zo'n bord vraagt,' vertelt hij. 'Een medewerker van de gemeente Amsterdam gaf me het webadres van een bedrijf dat zulke borden op aanvraag maakt. Het verbaast me dat de veiligheid in de openbare ruimte blijkbaar al zo geprivatiseerd is.'

 

Metadata

Het doel van de actie is echter niet om onderbemande gemeenten te bashen, maar om burgers bewust te maken van het feit dat ze met het veiliger maken van de fysieke ruimte een digitale misstand laten voortbestaan. Facebook, de eigenaar van WhatsApp, heeft de metadata van alle buurtpreventie-groepen stevig in handen. Niet iedereen beschouwt dat als een probleem. Naar aanleiding van de podcast-aflevering werd Duong benaderd door iemand uit Geldermalsen, die het WhatsApp-buurtpreventie-bord in zijn eigen buurt wil laten vervangen. 'Eén beheerder van de bijbehorende WhatsAppgroep was om, maar de anderen beheerders zijn sceptisch.' Via de gemeente proberen ze toch het doel te bereiken.

 

Niks symbolisch aan

Privacy- en veiligheidsexperts zijn doorgaans wél doordrongen van de nadelen van WhatsApp. Sommige critici verwijten Duong dat hij niet ver genoeg gaat en alleen het ene reclamebord in de publieke ruimte inruilt voor het andere. Zelf ziet hij het vooral als een symbolische actie, maar wel één met een concreet en urgent doel: heel Nederland zo snel mogelijk van WhatsApp af krijgen. 'Daar is niks symbolisch aan. Signal is een makkelijke stap voor iedere burger om het internet weer iets eerlijker en veiliger te maken.'

 

Vegarookworst

Duong ziet paralellen met de strijd die hij in 'Keuringsdienst van waarde' moest voeren om erachter te komen wat er in ons eten zit. 'Voedselproducenten waren toen vaak net zo ondoorzichtig als de marktpartijen die onze data verwerken.' Dat hij regelmatig op scepsis stuit, deert hem niet. 'Vijftien jaar geleden werd ik nog meewarig aangekeken door een manager van Unilever als ik begon over vleesvervangers. Tegenwoordig verkoopt Unox vegetarische rookworsten.'

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dick van Elk

Wanneer begint de overheid een veilig en betrouwbaar internet? Een dergelijk infrastructureel nutsbedrijf bespaart de overheid en dus de samenleving inclusief (de meeste) bedrijven en andere organisaties minstens honderden miljoenen euro's per jaar.

Op 31 mei 2021, 16:20
Arno

@Dick van Elk: PTT (KPN) heeft dat in 1997 al geprobeerd. Totale flop geworden. De kracht van Internet is dat het een wereldwijd web is. Een landje als Nederland kan wel een eigen eiland willen, maar dat gaat werken.

Op 31 mei 2021, 17:46
Arno

*gaat niet werken. (essentieel woordje in mijn post weggevallen.

Op 31 mei 2021, 17:48
K.M. Schaap

De scepsis over de vegetarische rookworst van Unox is overigens meer dan terecht. Die is namelijk niet te hachelen.

Op 1 juni 2021, 08:21
Rik

Roland Duong heeft volkomen gelijk. Ik erger mij ook al jaren aan het feit dat publieke organisaties als omroepen, gemeenten etc. je min of meer dwingen om gebruik te maken van een uiterst dubieuze organisatie als Facebook. Facebook is bewust ontworpen om inbreuk te maken op onze privacy. Het zou publieke (en andere) organisaties verboden moeten worden om gebruik te maken van Facebook c.q. om te vragen om in te loggen met een Facebook account. En dat op Europese schaal.

Op 1 juni 2021, 09:52
Jeffrey

Vervang het door het aloude 'Attentie Buurtpreventie' bord. Dan hoef je het niet bij elke wisseling van chatapp aan te passen.
Verder zouden gemeenten zelf in moeten zetten op een privacyvriendelijk platform waarin buurtpreventie, inspraak en contact met de overheid een plek krijgen. Daarmee kan de afhankelijkheid van commerciële aanbieders op zijn minst sterk verminderd kunnen worden.

Op 1 juni 2021, 11:30
Paul

Tja het is 'gratis', dus heel aantrekkelijk voor gemeenten.
Ook bedrijven als Facebook kunnen/willen best diensten aanbieden zonder gegevens te verzamelen, maar dan moet je ze wel met € betalen.

Op 1 juni 2021, 13:04

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in