Advertentie
digitaal / Nieuws

UWV begint eigen register algoritmes

Als eerste overheidsorganisatie start het UWV met een algoritmeregister.

08 oktober 2022
algoritme.JPG

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft deze week een algoritmeregister gepubliceerd. Er wordt een overzicht van alle algoritmes gegeven die worden gebruikt bij de dienstverlening. Daarmee loopt de organisatie voorop binnen de publieke sector.  

Doel

Bij ieder algoritme wordt uitgelegd welke data worden gebruikt en wat het doel is van het algoritme. De organisatie geeft aan dat de gegevens worden gebruikt om dienstverlening voortdurend te verbeteren. 'De verwerking van die gegevens gebeurt bij UWV handmatig of geautomatiseerd. Als we gegevens geautomatiseerd verwerken worden we daarbij ondersteund door algoritmes.'

In ontwikkeling

Het algoritmeregister is nog in ontwikkeling. Op dit moment zijn er drie algoritmes in opgenomen. Het doel is om uiteindelijk alle algoritmes die UWV gebruikt in het algoritmeregister op te nemen.

Europese wetgeving

Het UWV geeft aan dat het belangrijk is om ethisch met gegevens van cliënten om te gaan. Met het algoritmeregister wil UWV transparant zijn over het gebruik van gegevens en algoritmes. Met die stap loopt UWV vooruit op Europese wetgeving op dit gebied. Onder meer de gemeente Amsterdam is één van de organisaties die ook  al een eigen algoritmeregister heeft gepubliceerd.

Commissie Data Ethiek

UWV heeft ook een Commissie Data Ethiek ingesteld om te adviseren over datatoepassingen die impact hebben op cliënten. Jeroen van den Hoven, hoogleraar Ethiek en Technologie aan de TU Delft is voorzitter van deze commissie, die meedenkt over ethische dilemma’s die ontstaan door toepassing van datatechnologieën.

Dit artikel is eerst gepubliceerd op de website van AGConnect.nl 

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie