Advertentie
digitaal / Nieuws

‘Open data gemeente stimulans innovatieve bedrijven’

‘We vinden het belangrijk om een openbaar bestuur te zijn en daarom willen we deze data beschikbaar maken voor iedereen’, aldus wethouder Kees Geldof (VVD).

21 maart 2015

Gemeente Utrecht heeft sinds kort een eigen open data portal. De online databank met onder meer cijfers van het aantal speeltoestellen, luchtkwaliteit en vastgoed kan door iedereen worden gebruikt en is met name handig voor app-ontwikkelaars.

App-ontwikkelaars

‘We vinden het belangrijk om een openbaar bestuur te zijn en daarom willen we deze data beschikbaar maken voor iedereen’, zo vertelt een tevreden wethouder Kees Geldof (VVD). ‘De data zijn zeker van belang voor innovatieve bedrijven, die bijvoorbeeld een app willen ontwikkelen. Er komen allerlei sets beschikbaar, bijvoorbeeld kinderdagverblijven, stembureaus, strooiroutes en vrije kavels. Je kunt het zien als een grondstof voor bedrijven om er iets mee te doen. Iedereen die wil kan de data gebruiken.’


Voorlopers
Utrecht is geen voorloper in Nederland met open data, aldus Geldof. ‘Er zijn meerdere gemeenten mee bezig, bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Die hebben al langer een portal.’ Geldof ziet een toekomst weggelegd voor soortgelijke initiatieven met open data. ‘We gaan in de toekomst meer sets toevoegen waar men mogelijk iets aan heeft en dan denk ik niet alleen aan bedrijven, maar ook aan de burger. Iedereen heeft recht op de informatie. Binnen de gemeente zelf zijn open data ook heel handig. De informatie is altijd snel voor handen. Als je bijvoorbeeld iets over huisvesting wilt weten, kun je de datasets raadplegen over vastgoed.’
De gemeente heeft de open data in samenwerking met het Utrechtse media lab SETUP ontwikkeld. De twee partijen houden gezamenlijk bijeenkomsten waarin aandacht wordt gegenereerd voor open data. De bedoeling is om eigen medewerkers en dataspecialisten in de stad er actief mee aan de slag te laten gaan.  

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ad
Ik geloof dat Eindhoven ook een van de voorlopers mag heten. Kom 16 april maar kijken bij het congres Beyonddata event. In Eindhoven worden momenteel meer portals getest om data ook niet alleen vindbaar te maken, maar ook herbruikbaar voor met name maatschappelijke meerwaarde.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie