Advertentie
digitaal / Nieuws

Winnaar PVV heeft geen enkel plan met IT

Het programma van de PVV bevat geen voorstellen om IT-problemen aan te pakken of om IT-ambities te verwezenlijken.

23 november 2023
Geert Wilders (PVV)
Geert Wilders (PVV)Nico Garstman/ANP

Waar vrijwel alle politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s grote ambities beschrijven om de IT van de overheid op de schop te nemen of te verbeteren, heeft de grote winnaar PVV in zijn partijprogramma geen enkel plan voor de IT-problemen of IT-ambities van de overheid uitgewerkt. En ook zaken als IT in het bedrijfsleven of in het onderwijs komen in het programma niet aan bod. Het thema lijkt daarmee aan een grote groep kiezers voorbij te gaan.

Stedenbouwkundige

JS Consultancy
Stedenbouwkundige

Klantmanager Werk | Noord-Holland

BMC
Klantmanager Werk | Noord-Holland

Digitale schandaal

Terwijl de IT-uitgaven van de overheid exponentieel stijgen, het tekort aan IT’ers toeneemt en de overheid op diverse manieren vastloopt omdat projecten en wetten niet uit te voeren zijn, is het enige IT-plan van de PVV de introductie van een digitale schandpaal voor daders van geweld- en zedenmisdrijven.

Het verder compleet IT-loze verkiezingsprogramma van de PVV is een uitzondering ten opzichte van andere partijen. Want de meeste verkiezingsprogramma’s staan bol van de ict-gerelateerde ambities, bijvoorbeeld op het gebied van digitale vaardigheden in het onderwijs, digitale soevereiniteit en digitale burgerrechten.

Manifest

Vanuit verschillende initiatieven in de samenleving werden de groeiende problemen met ict bij de overheid voorafgaand aan de verkiezingen op verschillende manieren aangekaart. Onder meer in het manifest ‘Herprogrammeer de Overheid’ werd gepleit voor IT als cruciaal thema voor de politiek, onder andere vanwege de grote problemen met de IT van de Belastingdienst.

Daarnaast riepen diverse partijen uit de techbranche op om meer aandacht te besteden aan onder de IT-infrastructuur in heel Nederland, het tekort aan IT'ers op de arbeidsmarkt,  en de aanpak van cybersecurity. Maar over dergelijke zaken rept de PVV in zijn programma dus geen woord.

Geen PVV-kandidaten met IT-expertise

Ook voor de aanwezige IT-kennis in de Tweede Kamer lijkt de uitslag van de verkiezingen slecht nieuws. Wat opvalt is dat de PVV voor de verkiezingen afscheid nam van Kamerlid Danai van Weerdenburg, de enige PVV’ers die regelmatig aanschoof bij de vaste commissie voor Digitale Zaken. Op de lijst kandidaten die door de PVV is samengesteld zijn geen kandidaten te vinden met expertise op gebied van IT.

Op basis van de voorlopige uitslag van de verkiezingen vallen bij andere partijen bovendien diverse IT-kenners in de politiek weg, waardoor de leegloop aan IT-kennis in de Tweede Kamer nog groter wordt dan aanvankelijk werd ingeschat.

Onder meer IT-politicus van het Jaar Lisa van Ginneken (D66) lijkt op basis van de uitslag niet terug te keren. Nicole Temmink (SP) lijkt ook mis te grijpen. Ook Lammert van Raan (PvdD) komt niet in aanmerking voor een zetel.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Hier kan de overheid flink op bezuinigen en tot bezinning komen, want er is ongelooflijk veel afgeprutst en geld verdampt in deze sector. Lees het van een specialist Albert Boonstra, hoogleraar informatiemanagement aan de Rijksuniversiteit Groningen. zie:
https://www.agconnect.nl/carriere/automatisering-gids/grote-ict-projecten-gedoemd-te-mislukken
Er bestaat geen politieke IT kennis, dat laat je over aan mensen die ervoor gestudeerd hebben en die huur je in als onafhankelijk adviesteam.
P. Smit
"Op basis van de voorlopige uitslag van de verkiezingen vallen bij andere partijen bovendien diverse IT-kenners in de politiek weg, waardoor de leegloop aan IT-kennis in de Tweede Kamer nog groter wordt dan aanvankelijk werd ingeschat."

De titel van dit stuk had dus net zo goed kunnen zijn: Leegloop aan IT-kennis in de Tweede Kamer.

Maar nee. Ook BB maakt zich graag schuldig aan bashen van de PVV (en nee, ik heb er niet op gestemd).
Advertentie