Advertentie
digitaal / Nieuws

Ontwikkelpotentieel it'ers belangrijker dan opleidingsniveau

Bij het aannemen van it'ers maakt de overheid ontwikkelpotentieel belangrijker dan opleidingsniveau, schrijft staatssecretaris Van Huffelen.

04 oktober 2022
Arbeidsmarkt
Shutterstock

Staatssecretaris van Digitalisering en Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen wil dat de overheid ontwikkelpotentieel belangrijker maakt dan opleidingsniveau voor het aannemen van it'ers. De nieuwe aanpak zal zoveel mogelijk gesteund en gestimuleerd worden. Dat schrijft ze na aandringen vanuit de Tweede Kamer.

Onder de loep

PVV-Kamerlid Danai van Weerdenburg stelde tijdens het debat van de Commissiedebat Informatiehuishouding over de krappe arbeidsmarkt in de ict-sector in april voor om uit te zoeken of de voorwaarden om in dienst te komen bij het rijk onnodig hoog zijn. Het wervingsbeleid van het ministerie wordt de komende periode onder de loep genomen, geeft Van Huffelen daarop aan. Op dit moment zijn departementen zelf uitvoerder van hun werving- en selectiebeleid. De rijksoverheid gaat ze stimuleren om meer te kijken naar talent en ontwikkelpotentieel in plaats van opleidingsniveau.

Ander perspectief

'Bij talentgericht selecteren vindt selectie plaats vanuit een ander perspectief. Het gaat daarbij minder om het klassieke selecteren van een persoon op basis van specifieke functie-eisen, kijkend naar eerdere ervaring en kwalificaties', aldus Van Huffelen die ook stelt dat het perspectief of de competenties en het potentieel dat iemand in huis heeft centraal moeten staan en moeten passen bij de organisatie en het team waarin hij of zij komt te werken. Van Huffelen zegt de beweging te ondersteunen en te stimuleren waar dat kan, met name op gebied van schaarse expertisegebieden als ICT en informatiehuishouding.

Dit artikel verscheen eerder op AG Connect.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie