De politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben ten onrechte privégegevens van de onderzoeksjournalist Brenno de Winter verzameld en intern verspreid.
Overheid verspreidde privégegevens journalist
De politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben ten onrechte privégegevens van de onderzoeksjournalist Brenno de Winter…
Adresgegevens
Het gaat onder meer om "het huisadres en de geboortedatum van de heer De Winter'', schrijft de Landelijke Politie in een brief, die De Winter maandag op zijn website heeft gezet. De gegevens zaten bij een waarschuwing aan medewerkers van politie en aan beveiligers van het ministerie. Daarin stond dat De Winter "vermoedelijk werkt aan een artikel c.q. reportage over de beveiliging van instanties en overheidsdiensten''. Voor zijn onderzoek zou hij "mogelijk proberen om met niet-correcte legitimatie terreinen of gebouwen binnen te komen''. Volgens de politie zette de informatie De Winter "ongefundeerd in een verkeerd daglicht'' en belemmerde het hem "ten onrechte in de uitoefening van zijn beroep als onderzoeksjournalist''.
Protocol
De Winter merkte dat er voor hem was gewaarschuwd toen er bij een afspraak op het ministerie van Financieën opeens vier bewakers om het heen stonden. Er bleek 'een protocol' voor hem te bestaan.
Excuses gekregen
De Winter heeft vorige week excuses gekregen van het ministerie. Het is niet bekend of hij een schadevergoeding krijgt. De Nationale Politie en het ministerie bevestigen de echtheid van de brieven. Ze zeggen dat ze aan maatregelen werken om herhaling te voorkomen. "Er is iets niet goed gegaan, dat geven we toe. We hebben verontschuldigingen aangeboden en gezorgd dat het is rechtgezet. Maar we vinden het vervelend om het allemaal in de openbaarheid te brengen'', zegt een politiewoordvoerster.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Laat ik zeggen dat het een buitengewoon laakbaar incident is, en ik hoop dat de Winter de hele bliksemse boevenclub succesvol voor de rechter sleept en er een aardig bedrag voor z'n pensioenpotje aan over houdt.
Maar al rondkijkend op de wilde wijde interwebs geraakte ik ook op de facebookpagina van meneer De Winter (https://www.facebook.com/brenno.dewinter/about), waar onze dappere verslaggever zèlf, volldeig openbaar dus, z'n adres, geboortedatum, nulzesnummer en z'n hele trits aan websites heeft gepubliceerd.
Dus nogmaals: ik vind de acties van de overheid (waarschijnlijk een op hol geslagen eenling) zo laakbaar als haring in ketchup, maar niet al te melodramtisch doen, Brenno....
soms vraag ik mij af in wat voor soort maatschappij ik leef; de burger is er niet voor de overheid, neen, de overheid is er voor de burger; dus als een burger bij de uitoefening van zijn beroep wordt tegengewerkt, dan is dat een slechte overheid!!! de overheid heeft op bepaalde zaken een monopolie en dat dient zij prudent te gebruiken!!! van overheidsdienaren, ambtenaren dus, verwacht ik dat zij integer zijn!!! dat zij bevel is bevel-principe ter discussie stellen en daar vragen over stellen; ik vind dan ook dat zij die verantwoordelijk zijn voor bovenstaande casus oneervol moeten worden ontslagen!!!sinds 11 september zijn overheden paranoïde geworden geloof ik; elk persoon die kritisch naar de overheid kijkt wordt meteen gezien als staatsgevaarlijk; wees blij dat er kritische burgers zijn!!!
Het gaat over een reportage over de beveiliging van instanties en overheidsdiensten. Dan mag men toch waakzaam zijn?
Als de journalist Mohammed X. had geheten hadden de politie en BZ een pluim gekregen. Hoe hypocriet kan Nederland reageren!
Beste August Biels, ik heb even het artikel van Brenno Winter er bij gepakt en nergens doet hij melodramatisch over het gebruik van zijn privéadres. Eerder lijkt hij er een probleem mee te hebben dat zo onschuldigen kunnen worden geraakt. Het gaat dan om het principe: hijzelf heeft er, neem ik aan, geen probleem mee dat zijn eigen privé adres in het dossier zit, maar bij de volgende bij wie de overheid breed dit soort intimidatietactieken inzet, kan het gebruik van een privé adres heel wat ernstiger gevolgen hebben.
Deze reactie heb ik al vaker gezien: niet de beveiliging verbeteren, maar de persoon die de beveiliging controleert aan de schandpaal nagelen.