Advertentie
digitaal / Nieuws

Radar houdt drones boven Enschede in de gaten

De gemeente Enschede komt met een primeur: een droneradar die alle vliegbewegingen boven en rondom de stad in de gaten gaat houden.

12 augustus 2019
droneradar-enschede.JPG

Enschede komt met een primeur: een droneradar die alle vliegbewegingen boven en rondom de stad in de gaten gaat houden. 

Bijna-ongeluk

Afgelopen juni ging het bijna mis. Een drone kruiste de aanvliegroute van een traumahelikopter, die onderweg was naar het ziekenhuis in Enschede. De piloot kon ternauwernood een botsing voorkomen. Hij kon met de gewonden van een ernstig auto-ongeluk aan boord niet landen bij het ziekenhuis en moest uitwijken. Het was niet de eerste keer dat er een gevaarlijke situatie ontstond door een drone die in botsing dreigde te komen met een andere gebruiker van het luchtruim. Dit gebeurt jaarlijks tientallen keren, zo blijkt uit eerdere tellingen van de Inspectie Leefomgeving en Transport. 


No-fly zone
Het incident in Enschede vond plaats ondanks het feit dat boven bijna de hele stad een no-fly zone geldt. Het was een belangrijke reden voor Enschede om extra vaart te zetten met maatregelen. De stad is daarom nu met een primeur gekomen: een droneradar die het gebruik van het hele luchtruim boven de stad in de gaten houdt. In samenwerking met het Drone testcentrum Space53 heeft de gemeente de dronerader op de Alphatoren in Enschede geplaatst. Dat is met 101 meter het hoogste gebouw van Oost-Nederland. De radar brengt in een straal van 20 kilometer om Enschede het luchtruim in kaart. Daarmee bestrijkt de radar het grootste deel van Twente en een stukje Duitsland.

Data
De  Veiligheidsregio Twente, Politie Oost-Nederland en Medisch Spectrum Twente zijn blij met deze eerste stap om inzicht te krijgen in het dronegebruik in de stedelijke omgeving. De verzamelde data moeten helpen goed beleid te formuleren voor het recreatief en commercieel gebruik van drones in steden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Behalve alles wat onder de radar door vliegt!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie