Een algoritme dat de kans op een inbraak in ieder willekeurig postcodegebied nauwkeurig berekent. Dat ligt ten grondslag aan de Inbraakbarometer. Op basis van inbraakfrequentie, seizoenspatronen, leeftijdsopbouw en gezinssamenstelling berekent de barometer – ontwikkeld door verzekeraar Interpolis- wordt de inbraakkans weergegeven.
Algoritme berekent inbraakkans per postcodegebied
Een algoritme dat de kans op een inbraak in ieder willekeurig postcodegebied nauwkeurig berekent. Dat ligt ten grondslag aan de…
Minste inbraak op dinsdag
Tijdschakelaar aan, gordijnen dicht en het liefst een eventuele tweede auto pontificaal voor de deur. Tijdens de zomervakantie doen we er alles aan om het te doen lijken of we thuis zijn, om de kans op een inbraak zo klein mogelijk te houden. Toch is de zomer niet het seizoen met het hoogste inbraakrisico. Het zijn juist de donkere maanden, december en januari, waarin het meeste inbraken plaatsvinden. In juni wordt het minst ingebroken. Vrijdagen zijn het populairst bij inbrekers. Op dinsdagen is het risico het minst hoog. Dit blijkt allemaal uit de Inbraakbarometer.
Helft meer in het zuiden
Verder maakt de barometer, die ook via de app SlimThuis te raadplegen is, dat er wel een piek rondom schoolvakanties is, maar vooral in het voorjaar en het najaar. Opvallend is ook dat in het zuiden van Nederland het inbraakrisico groter is tijdens de vakanties dan in de rest van Nederland, bijna 50 procent meer.
Daling
Volgens data analist Jan-Willem Blank van Interpolis bestaat een gemiddelde inbraakgolf uit vijf inbraken. ‘Als er één inbraak is geweest in jouw wijk volgen er vaak meer.’ Door de jaren heen is het totaal aantal inbraken wel afgenomen, zegt Blank. ‘In 2018 ontving Interpolis ruim 2.826 meldingen van schade na een inbraak vergeleken met 3.557 in 2017 en 3.819 in 2016. Een daling van meer dan 35 procent.’ De schade na een inbraak is gemiddeld 5.100 euro.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Handige tool ook voor het gilde zelf. Als nou nog de surveillancetool op internet kan komen, zijn ze helemaal klaar. Je verzint dit niet zelf.
snap even niet wat het grote voordeel van deze site voor de inbreker is @Wottsjer. Google maps en streetview en de data van het CBS over gemiddeld inkomen lijkt me relevanter. En die zijn openbaar. Zou je nu moeten inbreken in een wijk met veel kans op inbraak of juist niet? Ik denk dat je juist inwoners wijst op de risico's. Hartstikke goed dus.
Vooral hartstikke goed voor de verzekeraars: kunnen ze mooi de premie van hun verzekeringen omhoog gooien in de meer risicovolle gebieden... :(
Dat deden ze al @Jannie. Ook zonder deze openbaar gemaakte data, analyseren verzekeraars al een paar honderd jaar de hoogte van risico's. En dat doen ze ook op geografisch gebied. Check ook je autoverzekering maar. Voer postcode dorp in Drenthe in en stad in Zuid-Holland. Verrassing...!