Advertentie
digitaal / Nieuws

Overheid wil BRP-data met meer partijen delen

De overheid wil met meer partijen systematisch gegevens uit de basisregistratie personen (BRP) gaan delen, zo blijkt uit een algemene maatregel van bestuur (AMvB) die het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag heeft gepresenteerd. Dit meldt Security.nl.

28 juli 2021
BRP-registratie.jpg

De overheid wil met meer partijen systematisch gegevens uit de basisregistratie personen (BRP) gaan delen, zo blijkt uit een algemene maatregel van bestuur (AMvB) die het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag heeft gepresenteerd. Dit meldt Security.nl.

Gewichtig belang

De BRP heeft als primair doel het verstrekken van persoonsgegevens aan overheidsorganen. Voor partijen buiten de overheid is het alleen mogelijk om systematisch gegevens te krijgen wanneer hun werkzaamheden vallen onder taken met een ‘gewichtig maatschappelijk belang’, waarbij de data uit de basisregistratie noodzakelijk zijn.

 

Informatie
Er zijn echter steeds meer partijen die menen een beroep te kunnen doen op de BRP-data, zoals klinisch genetische centra die familieleden van een patiënt op de hoogte willen stellen van mogelijke erfelijke ziekten, het Informatieknoooppunt zorgfraude dat met de data zorgfraude wil bestrijden, maar ook banken en notarissen, levensverzekeraars en uitvaartorganisaties.

Privacy

‘Met het opnemen van nieuwe werkzaamheden met een gewichtig maatschappelijk belang kan de privacy van burgers in het geding zijn. Er worden immers nieuwe derden toegevoegd die toegang krijgen tot de BRP-gegevens van burgers’, zo vermeldt de concept regeling. Volgens de uitleg is de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van burgers in dit geval gerechtvaardigd en noodzakelijk. Het voorstel is op donderdag 27 juli in consultatie gegaan. Tot 7 september dit jaar kan er op worden gereageerd.

Bron: Security.nl

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Ik mag hopen dat iedere lezer hier negatief op zal reageren via https://www.internetconsultatie.nl/derdenbesluit … ?Het wordt tijd dat de overheid haar burgers weer eens gaat beschermen i.p.v. blootstellen aan fenomenen waar een individu niet tegenop kan!

Maar ik zie aankomen dat het in dit geval ook weer vechten tegen de bierkaai wordt.Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Rob
Ongelooflijk wat ik hier lees. Wij, als burger, geven de overheid in alle vertrouwen onze persoonsgegevens in handen en dezelfde overheid wilt nu, "omdat dit zo gemakkelijk is" deze data delen met private en commerciële bedrijven.Op welke manier kunnen wij de overheid nu nog vertrouwen als dat al niet kan met onze persoonsgegevens?Ik kan me best voorstellen waarom bedrijven denken dat het hebben van deze data nuttig en 'maatschappelijk verantwoord' zou kunnen zijn, maar dan doen ze dat maar op een andere manier.Wij hebben niet het recht om bij de overheid aan te geven dat onze gegevens verwijderd moeten worden, dus dan heef de overheid een plicht naar ons om uiterst behoedzaam en zorgvuldig met deze gegevens om te gaan. Dit plan gaat daar volledig aan voorbij.Als onze privacy al niet meer veilig is bij onze overheid, wat dan nog wel?

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie