Het probleem is volgens de VNG het Omgevingsloket Online (OLO), dat een sleutelrol speelt bij de elektronische afhandeling van omgevingsvergunningen. Recente tests hebben nieuwe tekortkomingen aan het licht gebracht. Documenten kunnen onbedoeld worden veranderd, onjuist gedateerd of zelfs verwijderd. Daardoor kunnen wettelijke termijnen worden overschreden waarvoor gemeenten volgens de Wabo juist verantwoordelijk zijn. Vergunningen moeten automatisch worden toegekend als een gemeente zich niet aan die termijnen houdt. Ook de 'CAD-viewer', een stuk software voor het op het beeldscherm beoordelen van digitale bouwtekeningen, vertoont nog steeds technische onvolkomenheden.
VNG: Omgevingsloket Online niet goed genoeg
De ICT-aspecten van de Wabo zijn voor gemeenten reden om invoering van de Wabo per 1 juli 2010 onverantwoord te achten, stelt de VNG, die…
Er is voor het OLO ook geen duidelijkheid over hoe dit elektronische loket aansluit op het Nationaal Uitvoerings Programma dienstverlening en e-Overheid (NUP). 'Herhaald aandringen heeft nog steeds niet geleid tot een planning die laat zien wanneer over welke functionele uitbreiding, en welke aansluitingen op de NUP-standaards en -voorzieningen, besluitvorming plaatsvindt en welke keuzen dan aan de orde zijn.' Ook over ondersteuning en beheer op de langere termijn is nog onvoldoende vastgelegd, vindt de VNG.
In een brief aan Huizinga heeft de VNG gevraagd om maatregelen om de vele onzekerheden weg te nemen. Op 9 maart beslist de Eerste Kamer over de invoeringswet Wabo, de laatste stap in het Wabo-traject.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Daarom altijd via het landelijke klachten lijn www.milieuklachten.nl de melding doen.
Zeer betrouwbaar en direct bevestiging en men deze nooit kunnen onbedoeld worden veranderd of onjuist gedateerd of zelfs verwijderd door corrupte ambtenaren
Dit is volgens mij een zwaar overdreven reactie van de VNG.
Het OLO is een prima middel waarbij documenten uitgewisseld kunnen worden en van commentaar voorzien worden.
De bewaking van het proces moet je als gemeente niet in het OLO willen doen, maar in je eigen (op maat gemaakte) back-officesysteem. Dit is het afschuiven van het probleem van gemeenten op het ministerie.
@ WG ik heb zojuist zelf getest ik pakte gewoon weg een melding nummer die online staat en belde of de klacht al in behandeling was omdat ik niets hoorde de meldlijn gaf domweg gewoon de naam vrij terwijl ik niet eens had ingediend maar weet dus wel wie de melding dus heeft gedaan !!!!
Het lijkt niet te lukken om een landelijke voorziening op te leveren die kwalitatief voldoende is voor de gebruikers. Maar zou wel mogelijk zijn om bij een paar honderd afnemers een goed genoeg werkende eigen voorziening in te richten. (wat normaal gesproken gebeurt). Kan niet beoordelen wat er precies mis gaat met het OLO traject maar het blijft een rare situatie.