Overslaan en naar de inhoud gaan

Plasterk: geen versnelde invoering ENSIA

Gemeenten moeten zich per 1 juli 2017 verplicht via het ENSIA-project verantwoorden over de kwaliteit van hun informatieveiligheid. ENSIA…

Gemeenten moeten zich per 1 juli 2017 verplicht via het ENSIA-project verantwoorden over de kwaliteit van hun informatieveiligheid. ENSIA moet uiteindelijk de kwaliteit van gemeentelijke informatieveiligheid vergroten. PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug vindt dat vanwege de vele datalekken te laat en hoopt op een versnelde invoering. Dat is volgens minister Plasterk echter geen mogelijkheid.

Verantwoording over informatieveiligheid

ENSIA staat voor Eenduidige Normatiek Single Information Audit. Het is een systematische verantwoording van de informatieveiligheid van een aantal basisadministraties die gemeenten gebruiken zoals de BRP, BGT en de BAG, maar ook Suwi en DigiD. Met ENSIA kunnen gemeenten in één keer slim verantwoording afleggen over informatieveiligheid van hun gemeente. Het bestuur kan daardoor beter sturen en de gemeenteraad te woord staan.  
 

Veel datalekken
Oosenbrug wilde na berichtgeving over de grote hoeveelheid datalekken bij gemeenten tot nu toe en de moeizame voorbereiding op nieuwe privacywetgeving weten of de minister het met haar eens is dat juli 2017 te laat is voor ENSIA. ‘Versnelde invoering is niet mogelijk doordat de gemeenten hiervoor klaar moeten zijn, het instrument ook ontwikkeld dient te zijn en de afspraken met de IT-auditors gemaakt moeten zijn’, schrijft Plasterk. Hij vindt juli 2017 een realistische datum.
 

Besluitvorming op lokaal niveau
De minister schrijft daarnaast dat besluitvorming over informatieveiligheid bij gemeenten het beste op lokaal niveau kan plaatsvinden. ‘Ik acht het op voorhand niet noodzakelijk om budgetten voor gemeenten af te zonderen of te oormerken. Een dergelijke maatregel verplicht gemeenten om een ontvangen budget voor informatieveiligheid aan dat doel te besteden. Informatieveiligheid behoeft een integrale inbedding in de organisatie - een benadering die verder strekt dan ICT. Het gaat om organisatie, processen, fysieke maatregelen en ICT.’ Volgens Plasterk worden gemeenten ook nu in staat gesteld om met informatiesystemen te kunnen voldoen aan de Baseline Informatie Beveiliging (BIG).

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan

Alsof juli 2017 een realistische datum is....

Op 3 maart 2017, 13:30
henk

Plasterk heeft geen flauw benul wat hij het over heeft.

Op 3 maart 2017, 13:47
Erik Gorter

Informatieveiligheid is: alle monden dichttapen en de handen van het personeel vastbinden zo dat ze niet meer in de computer kunnen kruipen verder werkt er niets meer.

Op 4 maart 2017, 15:04

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in