Het Akkoord van Westerlee was bijna een stoffig relikwie uit het verleden, maar na lang bestuurlijk overleg hebben betrokken gemeenten, de provincie Groningen en staatssecretaris Klijnsma een plan van aanpak voor de uitvoering gepresenteerd. Het ministerie spendeert 10 miljoen euro om de fusie tussen de twee sociale werkbedrijven voor elkaar te krijgen.
Akkoord van Westerlee gereanimeerd
Na twee jaar bestuurlijk overleg hebben betrokken gemeenten, de provincie Groningen en staatssecretaris Klijnsma een plan van aanpak voor…
Geen 18 miljoen
Eerder zou het ministerie 18 miljoen euro uittrekken voor één gemeenschappelijke aanpak van de Participatiewet in de moeilijke Oost-Groningse arbeidsmarkt. Een deel was bestemd voor een provinciaal sectorplan, maar dat kwam niet van de grond. Oorspronkelijk zouden alle gemeenten in Oost-Groningen deelnemen, maar de gemeenteraden van Veendam en Stadskanaal staken daar vorig jaar een stokje voor. Het mogelijk kwijtraken van zeggenschap was een van de redenen. Die gemeenten doen nu ook niet mee met de uitvoering van het plan van aanpak: de fusie van de twee sociale werkbedrijven Wedeka en Synergon, grootste werkgevers in het gebied, tot één werkbedrijf.
Tranches
De gemeenten Vlagtwedde, Bellingwedde, Menterwolde, Oldambt, Pekela en de Drentse gemeente Borger-Odoorn gaan wel door en hebben na twee jaar gesprekken voeren een plan gepresenteerd waar de provincie Groningen groen licht voor heeft gegeven en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nu ook. Om het plan en de miljoenensteun te bekrachtigen bracht staatssecretaris Klijnsma woensdag een bezoek aan de regio. Het geld wordt niet in één keer uitgekeerd, maar in tranches. De eerste tranche van 2 miljoen wordt dit jaar uitgekeerd. Als aan alle voorwaarden en uitgangspunten is voldaan maakt het ministerie in 2018 nog eens 5 miljoen over. In 2019 volgt dan 2,5 miljoen en in 2020 nog een half miljoen.
Achterdeur open
Klijnsma benadrukte dat de achterdeur voor de gemeenten Stadskanaal en Veendam wagenwijd open blijft staan om alsnog aan te sluiten, maar wel tegen de gestelde voorwaarden. Het belangrijkste is volgens haar dat inwoners van de zes gemeenten straks bij één uitvoeringsorganisatie terecht kunnen voor ondersteuning bij werk en inkomen en waar ook het werkgeversservicepunt is gevestigd. Alles is erop gericht om het werkbedrijf per 1 januari 2018 te laten functioneren.
Hulp provincie
Omdat het de gemeenten zelf niet lukte stelde de provincie Groningen Bert Middel (dijkgraaf Noorderzijlvest) en Gerard Kremer (voorzitter MKB-Noord) eerder aan als gebiedsregisseurs. Zij hebben een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van het plan. Kremer was ook op een tweede spoor actief: het vergroten van de economische activiteiten in Oost-Groningen met provinciale middelen. Volgens een provinciewoordvoerder hebben de ambtelijke en bestuurlijke organisatie goed werk verricht en is de provincie erg blij met de toegezegde middelen.
Vinger aan de pols
Ook voorzitter van de stuurgroep en wethouder van Oldambt Kees Swagerman is opgetogen over de financiële onderbouwing en de lopende businesscase. Hij gaat ervan uit dat wordt uitgevoerd wat is afgesproken en vindt de uitbetaling in tranches goed. ‘Alleen maar geld op de plank, leidt niet tot een goede uitkomst. Er wordt zo een vinger aan de pols gehouden. We moeten presteren. Dat geldt voor alle betrokkenen.’ Ook Swagerman nodigt de gemeenten Stadskanaal en Veendam van harte uit alsnog mee te doen.