De nieuwe eurocommissaris voor ICT Neelie Kroes is niet alleen een landgenoot, maar ook een bondgenoot. Dat zei staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) vrijdag, nadat een hernieuwde kennismaking had plaatsgevonden tussen Kroes en het kabinet. Kroes is als eurocommissaris nu nog belast met Concurrentie, maar wordt in februari EU-commissaris voor ICT, als het Europees Parlement op 26 januari daarmee instemt.
Heemskerk: Kroes is bondgenoot
De nieuwe eurocommissaris voor ICT Neelie Kroes is niet alleen landgenoot, maar ook bondgenoot.
De kennis die Kroes opdeed als commissaris die belast is met mededinging komt haar volgens Heemskerk goed van pas in haar nieuwe functie. Ze legde tot drie keer toe een boete op aan het Amerikaanse Microsoft en dat liep op tot een bedrag van 1,68 miljard euro. Bovendien is een van haar laatste maatregelen een verplichting voor Microsoft om het besturingsprogramma Windows niet langer vast te knopen aan Explorer, de browser van Microsoft, maar de consument via een scherm te laten kiezen uit alternatieven.
“Neelie Kroes heeft een goed gevoel voor mededinging én voor de ICT-portefeuille”, zegt Heemskerk. Zelf maakt de sociaal-democraat, die in Nederland belast is met ICT-beleid, zich sterk om minder gebruik te maken van de standaardsoftware van de grote Amerikaanse bedrijven. Heemskerk wil dat de overheid meer gebruik maakt van alternatieve software. Gebruik van open source en open standaarden verhoogt de concurrentie, leidt tot betere uitwisseling van informatie en zal leiden tot lagere prijzen, verwacht hij. Bovendien biedt het kansen aan innovatieve bedrijven in Europa.
Heemskerk ziet vooral een rol weggelegd voor Kroes bij het aanpakken van grensoverschrijdende problemen. Mensen moeten na een vakantie in bijvoorbeeld Italië niet onaangenaam verrast worden door een torenhoge rekening van hun provider, omdat ze in het buitenland de laptop hebben gebruikt, vindt Heemskerk. Nationale problemen, zoals bijvoorbeeld de dominante positie van de kabelmaatschappijen op de televisiemarkt, moeten we in Nederland zelf kunnen aanpakken, aldus de staatssecretaris.
Ook vindt hij dat illegaal downloaden moet worden bestreden door de aanbieders aan te pakken en dus niet de consument, die gratis naar muziek wil luisteren of een filmpje wil zien. Heemskerk zegt niets te zien in de Franse aanpak, waarbij de internetgebruiker van het net wordt afgesloten na drie illegale downloads. “Het gaat er vooral om dat er in Europa snel nieuwe verdienmodellen komen zoals i-tunes waardoor de consument veilig en vertrouwd kan downloaden.” (ANP)