Reizigers in Rotterdam hebben de afgelopen vier maanden ruim 4000 keer geklaagd over de ov-chipkaart. Rotterdam geldt als proeftuin voor het nieuwe vervoersmiddel en de bijbehorende poortjes, maar de problemen doen zich al maandenlang vrijwel onverminderd voor, stelt dinsdag gemeenteraadslid Arno Bonte van GroenLinks.
Reizigers klagen 4000 keer over ov-chipkaart
Reizigers in Rotterdam hebben de afgelopen vier maanden ruim 4000 keer geklaagd over de ov-chipkaart. Rotterdam geldt als proeftuin voor…
De partij verzamelde de ergernissen in een zwartboek. Dit stuurt Bonte dinsdag op naar staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat. Hiermee wil hij een waarschuwing afgeven. ,,Zorg eerst dat de zaken in Rotterdam op orde zijn, voordat je de chipkaart uitrolt naar de rest van Nederland.’‘ De Tweede Kamercommissie van Verkeer en Waterstaat vergadert dinsdagavond over het nieuwe vervoersbewijs.
Vervoerder RET heeft de zaakjes niet op orde, concludeert de politicus. Bonte: ,,In vier maanden tijd is nauwelijks iets verbeterd.’‘ De meeste klachten gaan over het in- en uitchecken. Apparatuur in vooral bussen en trams werken niet naar behoren, waardoor het extra kosten oplevert.
Op twee staan de oplaadmachines. Als de kaart er bij het opladen te snel uit de machine wordt uitgehaald, is het geld wel van de bankrekening geschreven maar staat het niet op de chipkaart. Ook hebben veel reizigers moeite met de gestegen prijzen. ,,Mensen zijn soms voor de helft duurder uit.’‘ Bonte wil daar de staatssecretaris op aanspreken, omdat de minister heeft beloofd dat de kosten niet fors zouden toenemen.
De draagvlak voor de ov-chipkaart brokkelt volgens de Rotterdammer af. ,,Veel mensen hebben het geprobeerd, maar zijn weer overgestapt op de aloude strippenkaart.’‘
Op enkele punten is het systeem wel verbeterd, zo blijkt uit het zwartboek. Haperende poortjes, deurtjes die in het gezicht dichtslaan en ‘files’ zijn afgenomen. Maar rolstoelgebruikers en ouders met kinderwagens hebben nog geregeld moeite een poortje zonder problemen door te komen.
Bij de RET zijn de problemen bekend. De oplossingen liggen er, zei een woordvoerder. De vervoerder belooft voor begin januari de soft- en hardware aan te passen. Verder is het een kwestie van gewenning, legt hij uit. Reizigers moeten leren omgaan met het in- en uitchecken.(ANP)