Het ministerie van Sociale Zaken heeft het Openbaar Ministerie (OM) gevraagd om een oriënterend onderzoek uit te voeren naar de ‘kraak’ van een website van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). Dat liet directeur communicatie Stephan Schrover van het ministerie zondag weten. Het ministerie wil de zaak tot op de bodem uitgezocht hebben. De rijksrecherche kan dat onderzoek uitvoeren. Op basis van de resultaten wordt bepaald of strafbare feiten zijn gepleegd.
Sociale Zaken laat OM 'kraak' GPD-site onderzoeken
Het ministerie van Sociale Zaken heeft het Openbaar Ministerie (OM) gevraagd om een oriënterend onderzoek uit te voeren naar de…
Na de beschuldiging zaterdag van directeur en hoofdredacteur van de GPD Marcel van Lingen, stelde Sociale Zaken meteen een intern onderzoek in. Medewerkers van de afdeling communicatie van Sociale Zaken hebben ruim een jaar lang toegang gehad tot een website van de GPD. De ambtenaren bekeken nog niet gepubliceerde verhalen en interne agenda’s. Schrover kon nog niet zeggen of, en zo ja welke maatregelen worden genomen tegen de betreffende personen.
De website van de Geassocieerde Pers Diensten waartoe medewerkers van het ministerie van Sociale Zaken toegang hebben gehad, is een speciale site voor de klanten. Op de website zijn de artikelen te lezen die GPD’ers hebben geschreven. ,,Maar er staan ook agenda’s op van wat we gaan maken en wat we in voorbereiding hebben, dus procesinformatie’‘, legt directeur en hoofdredacteur Marcel van Lingen uit.
,,Er kan bijvoorbeeld op staan dat we een verhaal in voorbereiding hebben over het ontslagrecht en met wie we daarover gaan praten. Die informatie kan een ministerie de kans geven te anticiperen op wat er gaat komen.’‘ De GPD beraadt zich nog op eventuele stappen tegen het ministerie. ,,Laat dit in elk geval een waarschuwing zijn voor andere nieuwsinstellingen om de beveiliging van hun systeem nog eens goed te bekijken.’‘
De mogelijke systeeminbraak in het computersysteem van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) door ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken is ,,ongehoord’‘. Dat zei Arendo Joustra, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren zaterdag. ,,Als de leiding van het departement ervan weet wordt het een politieke kwestie’‘, zei Joustra. Als het gaat om een individu ,,moet de overheid duidelijk laten weten dat dit niet kan. Als niet strafrechtelijke vervolging volgt, dan ontslag op staande voet’‘, aldus de voorzitter.
Volgens Joustra is het voorval heel erg. ,,Het is wel via het ministerie gegaan. Ik verwacht vrij harde actie van het ministerie.’‘ Beveiliging van computers is lastig, zo zei hij, maar volgens hem is het net als in een woning ,,als de achterdeur openstaat mag je niet naar binnenlopen’‘. (ANP)