Advertentie
digitaal / Nieuws

Miljoenenproject Platform Open Overheidsinformatie gestaakt

Minister moet terug naar de tekentafel na forse kritiek

27 december 2022
overheidsinformatie transparantie
Shutterstock

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stopt met de ontwikkeling van het Platform Open Overheidsinformatie (Ploo), waarmee op termijn duizenden overheden actief overheidsinformatie openbaar moeten maken. Het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) dringt aan op een eenvoudige variant van het plan.

Tekentafel

De harde kritiek van de AcICT leidt ertoe dat de minister terug baar de tekentafel moet met de plannen, die volgens informatie op het ICT-Dashboard van het Rijk in totaal zo’n 30 miljoen euro bedroegen en nu vermoedelijk een stuk duurder gaan uitvallen.

Zoekfunctie

De toezichthouder schrijft in het rapport dat een fundamenteel gewijzigd ontwerp nodig is, dat snel te implementeren moet zijn met een minimale ‘aansluitlast’ voor bestuursorganen. In het nieuwe ontwerp voor het platform moet een verwijsindex en een zoekfunctie zijn inbegrepen. Minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken gaat in 2023 met vertegenwoordigers van de betrokken bestuursorganen in overleg om het herontwerp zorgvuldig uit te voeren.

Al langer problemen

De problemen rondom het Platform spelen al langer. In september was er nog geen strategie bepaald voor de aansluiting van decentrale overheden. De kosten die zij hierbij moeten maken bleven onduidelijk. Onder meer VNG, het IPO en de UvW maakten hun zorgen over de haalbaarheid kenbaar.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Teveel openheid is nooit goed. Vandaar dat 2 van de 4 AcICT leden op aangeven van staatsecretaris van Huffelen per 1 januari 2023 door de ministerraad zijn vervangen. WC eend adviseert WC eend ?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie