Advertentie
digitaal / Nieuws

Omgevingsdiensten aan de slag met strengere aanpak datacenters

Omgevingsdiensten en datacenterbranche verwachten fors energiebesparing mogelijk te maken met een nieuwe aanpak.

28 juni 2024
datacenter
Beeld: Shutterstock

De Nederlandse omgevingsdiensten gaan aan de slag met datacenters controleren op het naleven van een energiebesparende maatregel. Met de maatregel gaat meer energie bespaard worden dan de opbrengst van 1 miljoen zonnepanelen, zo meldt Omgevingsdienst Nederland.

Teammanager Ruimtelijk Beleid

Latentis in opdracht van Gemeente Pijnacker-Nootdorp
Teammanager Ruimtelijk Beleid

Adviseur Signaal Herkennen

JS Consultancy
Adviseur Signaal Herkennen

Stichting Dutch Datacenter Association (DDA), brancheorganisatie NLdigital en Omgevingsdienst Nederland (OD NL) maken in een gezamenlijk persbericht bekend dat het energiegebruik van servers in datacenters omlaaggaat dankzij een nieuwe aanpak. Deze moet zorgen voor het naleven van een belangrijke energiebesparende maatregel: geautomatiseerd energiebeheer instellen op de servers. Alle omgevingsdiensten in Nederland gaan voortaan controleren of datacenters zich eraan houden.

Servers beschikken over de technische mogelijkheid om, bij lagere activiteit, automatisch het energiegebruik omlaag te brengen. Niet alle servers in datacenters hebben die optie standaard aan staan, waardoor servers ook bij weinig activiteit onnodig elektriciteit blijven gebruiken. “Het grootste deel van het gebruik van elektriciteit binnen een datacenter wordt ingezet ten behoeve van de IT-apparatuur. Door servers in te stellen op geautomatiseerd energiebeheer kan gemiddeld 10% worden bespaard op het totale energiegebruik in datacenters”, aldus de organisaties in een persbericht.

Samenwerken aan energiebesparing

Ruben Vlaander, bestuursvoorzitter van Omgevingsdienst Nederland, stelt dat ogenschijnlijk kleine besparingsmaatregelen al snel grote milieueffecten hebben. 'Als alle datacenters binnen Nederland de wettelijk verplichte energiebesparingsmaatregel doorvoeren, levert dat in potentie een energiebesparing op die hoger is dan de jaaropbrengst van één miljoen zonnepanelen. Het is goed dat wij samenwerken met de branche. Dankzij deze aanpak kunnen datacenters substantieel bijdragen aan energiebesparing en zorgen we vanuit de overheid voor een gelijk speelveld voor de implementatie.'

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. D.
Waarom niet gewoon in cijfers uitdrukken wat de verwachte besparing is? 1.000.000 zonnepanelen? Hoeveel KWh/TWh is dat? alsof de gemiddelde Nederlander weet hoeveel 1.000.000 zonnepanelen opwekken.
Gert Timmerman
Het denkfoutje zit in het zo goed klinkende fenomeen: besparing. Beter is het om de data-centers -bijna- te verbieden. Bijna, want er is soms wél een goede kant maar de hele grote massa is alleen maar nutteloze en dus overbodige opslag. Wat we nu zien is nog maar een eerste begin, AI gaat voor een explosief stijgende vraag zorgen, zeker als de wetgever (maar die heeft voorlopig heel veel andere veel belangrijker dingen aan zijn hoofd dan te letten op energiever- of i.c. meer -misbuik) de regelgeving niet aanpast die nu leidt tot de verplichting om informatie, ook beelden, te bewaren.
Advertentie